Aansluiting Zaanstad-Zuid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
1 Zaanstad-Zuid
AS Zaanstad-Zuid.png
Weg NLA008.svg
Kruisende wegen S118.svg, S150.svg NLN516.svg / Kolkweg
Type haarlemmermeer / halfklaverblad
Opengesteld 1966

De aansluiting Zaanstad-Zuid is een aansluiting in de A8 met nummer 1 gelegen in de provincie Noord-Holland en bedient Oostzaan en de zuidkant van Zaandam en Zaanstad. De aansluiting had voorheen de naam Oostzaan.

Kenmerken

De aansluiting is een combinatie van een haarlemmermeer aan de westzijde en een halfklaverblad aan de oostzijde. De verbindingswegen sluiten aan op de N516/S150 door middel van VRI geregelde kruispunten. Op de oostelijke kruising sluit ook de S118 (Verlengde Stellingweg) aan die parallel aan de A8 loopt. De aansluiting is aan de zuidkant verbonden met het knooppunt Coenplein en aan de noordzijde door middel van weefstroken met de verzorgingsplaatsen De Watering en Zaandam.

Via deze aansluiting is het richting Amsterdam alleen mogelijk de A10-West op te rijden. Verkeer dat de A10-Noord op wil moet via de S118 naar de aansluiting Amsterdam-Tuindorp Oostzaan (18). Verkeer uit Oostzanerwerf en Tuindorp Oostzaan dat de A8 op wil maakt van de aansluiting Zaanstad-Zuid gebruik, omdat het via de aansluiting 18 aan de A10 niet mogelijk is deze richting te kiezen.

Geschiedenis

In 1966 opende rijksweg 8 met 2x2 rijstroken tussen het huidige knooppunt Coenplein en de aansluiting. Twee jaar later volgde het segment tot aan knooppunt Zaandam waarmee de aansluiting volledig werd. De aansluiting was destijds een gespiegeld halfklaverblad waar de huidige N516 eindigde. In 1990 is de weg oostwaarts verlengd met de naam Kolkweg en is de Verlengde Stellingweg aangelegd. Hierbij is aan de westkant de configuratie aangepast naar een haarlemmermeer omdat er ruimte nodig was vanwege bouwplannen aan deze zijde. In dat jaar is ook de A8 verbreed naar 2x3 rijstroken. Tenslotte werd in 1997 de rijbaan richting Amsterdam uitgebreid met een vierde rijstrook. In juni 2014 is het N516-deel ten westen van de A8 onderdeel geworden van de Zaanse stadsroute S150.

Toekomst

Vanwege de aanleg van de Westrandweg en de Tweede Coentunnel is ook het knooppunt Coenplein en de A8 aangepast. De rijbaanindeling is hierbij dusdanig anders dat het niet meer mogelijk is vanaf de A10-noord de aansluiting Zaanstad-Zuid te bereiken. Hiervoor moet de aansluiting 18 in de A10 gebruikt worden en vervolgens kan via Verlengde Stellingweg de N516 bereikt worden. In de nieuwe situatie wordt ook de A7 doorgenummerd over de A8 tussen Coenplein en Zaandam waardoor er een dubbelnummering A7/A8 ontstaat, vergelijkbaar met de A27/A58 dubbelnummering bij Breda. Om deze reden heeft de aansluiting Zaanstad-'t Kalf nummer 2 zodat de aansluiting Zaanstad-Zuid zonder conflict met afritnummers onderdeel kan worden van de A7.

Verkeersintensiteiten

Ten westen van de aansluiting telde de A8 in 2011 121.400 voertuigen, ten oosten 117.700. Dit zijn jaargemiddelde werkdagintensiteiten.[1]

Referenties

  1. MTR+
Aansluitingen in de A8

1234

Ongenummerde aansluiting: Krommenie

Knooppunten: CoenpleinZaandam