Aansluiting Zandeweer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Zandeweer
AS Zandeweer.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen NLN999.svg/Wilkemaweg/Huizingerweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1979

De aansluiting Zandeweer is een ongenummerde aansluiting in de N46 vlakbij de plaats Garsthuizen in de provincie Groningen. Via de N999 is de grotere plaats Zandeweer te bereiken dat circa 2 kilometer in noordwestelijke richting ligt.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een volledige haarlemmermeer waarbij de N46 met 1x2 rijstroken over de N999 heen gaat. Alleen de toerit richting Eemshaven sluit direct aan op de N999. De afrit vanuit de richting Groningen sluit aan op de Huizingerweg aan de zuidzijde van de N46. De toerit richting Groningen sluit aan op de Huizingerweg aan de noordzijde. De Huizingerweg loopt als parallelweg langs de N46. De afrit vanuit de richting Eemshaven sluit aan de noordzijde aan op de Wilkemaweg, eveneens een parallelweg. Alle kruisingen rond de aansluiting zijn ongeregeld. De N999 is een weg met 1x2 rijstroken en een vrijliggend fietspad, die bij de aansluiting begint en richting het noordwesten loopt. In zuidoostelijke richting loopt de Karshofweg vrijwel direct Garsthuizen in. De aansluiting zelf is begroeid met bomen en de directe omgeving is agrarisch gebied.

Geschiedenis

De N46 is in de jaren 70 als rijksweg aangelegd en 2007 overgedragen aan de provincie Groningen. Het wegvak tussen Middelstum en de Eemshaven werd in 1979 voltooid waarmee er vanaf dat moment sprake is van een volledige autoweg tussen Groningen en de Eemshaven. De aansluiting Zandeweer is eveneens in 1979 opengesteld.

Hoewel niet direct zichtbaar is er wel rekening gehouden met een tweede rijbaan van de N46, eventueel als snelweg, omdat volgens de prognoses in de jaren 60 en 70 de Eemshaven als belangrijk industrieel gebied flink zou kunnen groeien. Dit is uiteindelijk niet uitgekomen. De verkeersintensiteiten zijn op dit deel van de N46 dermate laag dat de kans zeer klein is dat de tweede rijbaan in de nabije toekomst alsnog zal worden aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool