Aansluiting Zandvliet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
11 Zandvliet
AS Zandvliet.png
Weg A12 BE.svg
Kruisende wegen BE-N101.svg / Hollandseweg
Type halfklaverblad
Opengesteld 1993

De aansluiting Zandvliet is een aansluiting in de A12, in de Belgische provincie Antwerpen. De aansluiting ligt op de grens met Nederland en bedient de plaats Zandvliet en een deel van het Antwerpse havengebied. De aansluiting heeft afritnummer 11.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een aangepast halfklaverblad met rangeerbanen langs de A12. In- en uitvoegen vanaf de snelweg geschiedt via deze rangeerbanen waarbij de uitvoeger vanuit het noorden aftakt van de Nederlandse A4 en richting het noorden men invoegt op de A4. Tevens is er in noordelijke richting toegang tot een parkeerplaats die ten oosten van de A4 ligt.

Aan de westzijde van de A12 liggen de verbindingsbogen vanuit en in westelijke richting naar de N101. De N101 gaat met 2x2 rijstroken over de A12 heen waarna deze aan de oostzijde eindigt op een rotonde met de Hollandseweg. Hier takken ook de klaverbladlussen af voor het verkeer vanuit Antwerpen en richting Nederland die aansluiten op de oostelijke rangeerbaan. De Hollandseweg loopt aan de noordoostzijde parallel aan de A12 en ten zuidoosten van de aansluiting gaat deze weg onder de A12 door richting Zandvliet ten zuiden van de snelweg. De overige verbindingswegen van de aansluiting sluiten hier op aan met rotondes. Doordat naast enkele verbindingswegen ook de N101 direct aantakt op de Hollandseweg zijn er voor een aantal relaties meerdere mogelijkheden.

De A12 heeft 2x2 rijstroken en loopt ter hoogte van de aansluiting in een bocht waarbij in oostelijke richting de rijbanen uit elkaar liggen. Ten zuiden van de N101 loopt een industriespoor parallel aan de weg die de rijbaan van de A12 richting Antwerpen kruist en vervolgens in de middenberm van de A12 meeloopt tot het knooppunt Antwerpen-Haven.

Geschiedenis

De N101 is ouder dan de A12[1] en eindigde ten oosten van de Noordlandbrug op de Noordland richting Zandvliet tot de openstelling van de A12 in 1993. De N101 is tegelijk bij de aanleg van de A12 verlengd en met de aansluiting Zandvliet op de snelweg aangesloten.

Verkeersintensiteiten

Op de A12 ter hoogte van de aansluiting en de Nederlandse grens rijden circa 18.000 voertuigen per etmaal. [2]

Referenties


Aansluitingen in de A12

11121314151659876321

Antwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-ZuidWilrijk-ValaarStrombeek-Bever