Aansluiting Zernike

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
11 Zernike
AS Zernike.png
Weg NLN370.svg
Kruisende wegen Zernikelaan/Zonnelaan
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1979

De aansluiting Zernike is een aansluiting in de N370 direct ten noorden van de Groningse wijk Paddepoel en ten zuiden van de Zernike Campus. De aansluiting wordt ook gebruikt door verkeer uit de wijk Selwerd vanuit en in westelijke richting omdat de oostelijker gelegen aansluiting Selwerd incompleet is. De aansluiting heeft het afritnummer 10. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Kenmerken

De aansluiting is uitgevoerd als een haarlemmermeer waarbij de N370 met 2x2 rijstroken over de Zernikelaan/Zonnelaan heen gaat die beide gescheiden rijbanen hebben. Onder het viaduct zijn drie velden aanwezig waarbij de Zernikelaan door het middelste veld loopt. Aan weerszijde van de weg ligt een smal veld waar een vrijliggend fiets- en voetpad lopen. Langs de zuidzijde van de N370 en op het viaduct staan geluidsschermen. De kruising van de verbindingswegen met de Zernikelaan/Zonnelaan zijn ongeregeld. Richting het noorden loopt de Zernikelaan naar het Zernikecomplex met onder andere de gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen. In zuidelijke richting begint hier de Zonnelaan en rijdt men direct de wijk Paddepoel in.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft het wegvak waar de aansluiting Paddepoel deel van uitmaakt, het nummer N370 gekregen. Het nummer N46 is verlegd naar het wegvak tussen de aansluiting Winsum en knooppunt Euvelgunne. De aansluiting werd voorheen aangeduid als Paddepoel en is waarschijnlijk in 1979 opengesteld gelijktijdig met de huidige N370. In november 2016 is de naam veranderd in Zernike, afkomstig van het Zernikecomplex. Dit complex ook wel Zernike Campus genoemd is vernoemd naar natuurkundig wetenschapper Frits Zernike.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep