Aansluiting Zijldijk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afslagsymbool groot.png
Zijldijk
AS Zijldijk.png
Weg NLN046.svg
Kruisende wegen Maarvlietweg/Fivelweg
Type haarlemmermeer
Opengesteld 1979

De aansluiting Zijldijk is een ongenummerde aansluiting in de N46 direct ten noordwesten van de plaats Zijldijk in de provincie Groningen. De aansluiting bedient daarnaast onder andere Uithuizermeeden in noordelijke richting.

Kenmerken

De aansluiting heeft de vorm van een volledige haarlemmermeer waarbij de N46 met 1x2 rijstroken over de Maarvlietweg heen gaat. De verbindingswegen sluiten niet loodrecht tegenover elkaar aan op de Maarvlietweg. De kruisingen zijn ongeregeld en er is geen fietspad aanwezig. Er ligt wel een voetpad onder het viaduct. De Maarvlietweg loopt vanaf de aansluiting in noordelijke richting, de Fivelweg in zuidelijke richting. Direct naast de aansluiting staan veel bomen en de bebouwing van Oosternieland en Zijldijk. Verder is de omgeving voornamelijk agrarisch gebied.

Geschiedenis

De N46 is in de jaren 70 als rijksweg aangelegd en in 2007 overgedragen aan de provincie Groningen. Het wegvak tussen Middelstum en de Eemshaven werd samen met de aansluiting Zijldijk in 1979 voltooid.

De kunstwerken en aansluitingen in de N46 zijn in de jaren 70 voorbereid op een tweede rijbaan uitgaande van een groei in het Eemshavengebied. Deze groei is echter uitgebleven en de tweede rijbaan is er tot op heden niet gekomen. Gezien de geringe intensiteiten op de N46 valt het ook niet te verwachten dat de tweede rijbaan in de nabije toekomst alsnog zal worden aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Aansluitingen in de N46

1234567

Knooppunten: EuvelgunneBoterdiep

Ongenummerde aansluitingen: NoordwoldeBedumStedumZandeweerZijldijkRoodeschool