Knooppunt Reitdiep

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aansluiting Zuidhorn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reitdiep
Kruisende wegen / Hoogeweg
Type trompet
Opengesteld 1977

Het Knooppunt Reitdiep is een knooppunt in de N370 en N355 ten noordwesten van de stad Groningen in de provincie Groningen. De N370 is onderdeel van de Ring Groningen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het Reitdiep, een waterweg die ten oosten van de aansluiting stroomt. In november 2016 heeft de aansluiting tussen de N370 en N355 officieel de naam Knooppunt Reitdiep gekregen. Voor die tijd werd het knooppunt gezien als een knooppuntachtige aansluiting met de naam Zuidhorn. In de volksmond werd de aansluiting voorheen aangeduid als knooppunt Reitdiepplein.

Kenmerken

Het knooppunt is uitgevoerd als een aangepaste trompet. In de zuidtak is een VRI geregeld kruispunt met de Hoogeweg geïntegreerd, genummerd als afrit 12. Het knooppunt is hiermee niet volledig conflictvrij. De N370 verloopt in een TOTSO waarbij het verkeer moet afslaan om de N370 te vervolgen. De N355 vanuit Zuidhorn loopt rechtdoor over in de N370/Plataanweg, de noordring van Groningen. De zuidtak van de N370, onderdeel van de westring, heet de Friesestraatweg.

Vanaf de N355 loopt een verbindingsweg die invoegt op de Friesestraatweg (N370). Verkeer op de relaties Friesestraatweg richting de N355 en de Plataanweg richting de Friesestraatweg heeft te maken met de verkeerslichten voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Reitdiephaven en de wijk Reitdiep. Rechtsafslaand verkeer vanaf de N355 verloopt via een bypass naar de Friesestraatweg. De verbindingsboog en trompetlus ten noorden van de kruising zijn conflictvrij verbonden met de N355/N370 evenals de relatie Friesestraatweg naar de Plataanweg. De aansluiting is in westelijke richting verbonden met de de aansluiting Dorkwerd/Reitdiep in de N355 en in oostelijke richting met de aansluiting Zernike. Direct ten oosten ligt ook de Plataanbrug over het Reitdiep.

Geschiedenis

De huidige N370 is in de jaren 70 aangelegd als onderdeel van de N46 Groningen - Eemshaven. Begin jaren 90 heeft het wegvak waar de aansluiting Selwerd deel van uitmaakt, het nummer N370 gekregen. Het nummer N46 is verlegd naar het wegvak tussen de knooppunt Boterdiep en knooppunt Euvelgunne. Het knooppunt tussen de N355 en N370 is waarschijnlijk in 1977 opengesteld gelijktijdig met de huidige N370.

Hoewel de aansluiting nog steeds niet volledig conflictvrij is gingen voorheen alle relaties via gelijkvloerse kruisingen.[1] In 2006 is de aansluiting aangepast en verdween de kruising bij de N355, verkeer voegt sindsdien in en uit. Hierbij is de huidige trompetlus ontstaan. Verder is de verbindingsweg in het zuidoost kwadrant aangelegd waardoor er een conflictvrije situatie ontstond tussen de Friesestraatweg en de Plataanweg in oostelijke richting. De geregelde kruising Friesestraatweg/Hoogeweg werd hierop aangepast door de linksaf mogelijkheid via de verkeerslichten te verwijderen en een bypass aan te leggen voor rechtsafslaand verkeer vanaf de N355. Hierdoor verdwenen twee verkeersstromen uit de verkeersregelinstallatie waarmee de doorstroming verbeterde. Tevens is de gelijkvloerse kruising van de N355 met de Prof. Uilkensweg ten westen van de aansluiting omgebouwd naar de ongelijkvloerse aansluiting Reitdiep.

In 2010 werd begonnen met het ombouwen van de Ring Groningen ten noorden en ten oosten van de stad. Het Reitdiepplein viel ook binnen dit project. De wens was om de aansluiting volledige conflictvrij te maken door de geregelde kruising met de Hoogeweg te verwijderen. Vanaf de Hoogeweg zou dan een rechtsaffer richting de N355 komen.[2] In deze variant zou het dan het niet meer mogelijk zijn vanaf de Hoogeweg de west- en noordring te bereiken. In oktober 2014 zijn de plannen in overleg met de omgeving toch weer gewijzigd. De kruising met verkeerslichten is in stand gehouden maar wel aangepast. Er is een nieuwe verbindingsweg vanaf de N355 naar de N370/Friesestraatweg aangelegd waarbij niet meer mogelijk is vanaf de Hoogeweg de Friesestraatweg over te steken om de Plataanweg te bereiken. Vanaf de N355 is het niet meer mogelijk de Hoogeweg te bereiken. De trompetlus en de verbindingsweg vanaf de Friesestraatweg naar de Plataanweg heeft twee rijstroken gekregen.[3] De aanpassing van de aansluiting is in 2015 uitgevoerd.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Aansluitingen in de N370

8910111213141516171819

Knooppunten: BoterdiepReitdiep

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich