Abdijtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdijtunnel
Kruist A4 en A5
Lengte 1360 meter
Openstelling 2002
Intensiteit 500 (bussen) mvt/dag
Tunnelcategorie onbekend
Locatie kaart

De Abdijtunnel is een tunnel in Nederland met een gesloten deel van 1360 meter. De tunnel die alleen toegankelijk is voor lijnbussen loopt vanaf Schiphol Centrum naar het zuidwesten richting bedrijventerrein De Hoek. Daarbij gaat de tunnel onder de autosnelwegen A4 en A5 en een aanvliegroute van de Zwanenburgbaan door. Vanaf De Hoek loopt een busbaan verder richting de A4 en richting het station van Hoofddorp.

De tunnel is in beheer bij de provincie Noord-Holland. De maximumsnelheid in de tunnel is 70 km/h.

Kenmerken

De Abdijtunnel is 1800 meter lang waarvan 1360 meter gesloten. De tunnel heeft één tunnelbuis met een breedte van 9,7 meter en twee rijstroken. In deze buis zijn drie nooduitgangen aangelegd met een onderlinge afstand van circa 500 meter. De tunnel is voorzien van twee gaten in het dak ten behoeve van natuurlijke ventilatie.

Aanleg en groot onderhoud

De Abdijtunnel is rond het jaar 2000 gelijktijdig met de verbreding van de Schipholspoortunnel, waar de Abdijtunnel aan de oostkant parallel aan loopt, aangelegd. De aanleg van de Abdijtunnel kostte ongeveer 62 miljoen gulden. De tunnel is gebouwd door het consortium Kombinatie Schiphol Zuid (KSZ) bestaande uit Strukton Betonbouw, Hollandsche Beton- en Waterbouw (HBW) en Ballast Nedam Beton- en Waterbouw. Daarnaast is een klein deel van de tunnel aangelegd door KSS. De opening van de tunnel was in 2002.

In 2016 en 2017 is groot onderhoud[1] aan de Abdijtunnel uitgevoerd. Eén van de aanleidingen hiervoor is dat de tunnel niet voldeed aan de eisen van de Tunnelwet. Bij het groot onderhoud zijn er twee nieuwe nooduitgangen gebouwd en zijn een camera beveiligingssysteem, snelheidsonderschrijdingslussen (om een te lage snelheid te signaleren), tunnelventilatie en nieuwe verlichting aangebracht. Het groot onderhoud heeft ongeveer 13 miljoen euro gekost. Dit is voor een groot deel gefinancierd door de Vervoerregio Amsterdam. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft de tunnel uiteindelijk gecontroleerd op veiligheid en de tunnel vanaf 13 juli 2017 volledig opengesteld.

Tegenverkeer

De tunnel beschikt over één tunnelbuis met daarin twee rijstroken. Dat betekent dat in deze tunnel sprake is van tegenverkeer. Hoewel in de Nederlandse Tunnelwet is bepaald dat in wegtunnels in beginsel geen tegenverkeer mag voorkomen, is bij de Abdijtunnel gebruik gemaakt van een uitzondering op deze regel. Hiervoor moesten wel extra veiligheidsmaatregelen worden doorgevoerd. Een voorbeeld hiervan is dat lijnbussen een ruime afstand (met een minimum van circa 30 seconde) van elkaar moeten houden als zij door de tunnel rijden.

Intensiteit

De Abdijtunnel is alleen in gebruik voor lijnbussen. Dit betekent dat de intensiteit van deze tunnel niet heel hoog is. Dagelijks rijden circa 500 bussen met ongeveer 10.000 passagiers door de Abdijtunnel. Exacte intensiteiten zijn niet bekend.


Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas