Abilene

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abilene Texas.jpg

Abilene is een stad in de Amerikaanse staat Texas, gelegen in Taylor en Jones County. De stad telt 125.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied van 177.000 inwoners (2021).

Inleiding

Abilene is een kleine stad in het midden van Texas, gelegen op circa 280 kilometer ten westen van Dallas en 640 kilometer ten oosten van El Paso en is de belangrijkste stad tussen deze twee agglomeraties. Abilene is gelegen op de prairies van centraal Texas, op de overgang van Central Texas naar North Texas en de Texas Panhandle. Abilene is gelegen in een dunbevolkt gebied, andere grote steden liggen op meerdere uren afstand. Abilene is buiten schot gebleven bij de stormachtige demografische ontwikkelingen in andere grote steden van Texas. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het inwonertal sterk van 26.000 in 1940 tot 90.000 in 1960, maar daarna stagneerde de groei, en de bevolkingsgroei ligt sindsdien onder het Amerikaanse gemiddelde en zeker onder het Texaanse gemiddelde. Met name na 2000 was groei nihil. Abilene was van oorsprong een knooppunt van spoorwegen en distributiecentrum voor het plattelandsgebied van Texas. Na de Tweede Wereldoorlog werd defensie de grootste werkgever, wat ook de significante groei tussen 1950 en 1960 verklaart. Abilene is minder onder invloed van immigratie uit Latijns-Amerika dan andere steden in Texas. Het centrum van Abilene wordt beschouwd als één van de saaiste van het land. Abilene heeft één van de laagste kosten voor levensonderhoud van steden in het land.

Wegennet

Abilene freeway map.svg

Abilene heeft een redelijk wegennet voor de omvang van de stad. Er zijn drie freeways rond Abilene, de Interstate 20 is hiervan de belangrijkste en enige doorgaande autosnelweg van de regio. Langs de westkant van Abilene ligt een freeway bypass, waarover de US 83, US 84 en de US 277 lopen. De oostring wordt gevormd door Loop 322. De westelijke bypass telt 2x3 rijstroken, de rest telt 2x2 rijstroken. Het centrum van Abilene wordt niet door snelwegen aangedaan, de enige stad in Texas waar geen snelweg langs het centrum loopt. De meeste werkgelegenheid is dan ook elders. Een belangrijke spoorlijn snijdt de stad in tweeën.

Geschiedenis

Het snelwegennet van Abilene is grotendeels voor de jaren 90 gerealiseerd. In de jaren 60 en 70 is de I-20 aangelegd, evenals de westelijke bypass van Abilene. Eind jaren 90 is de Loop 322 aan de oostkant van Abilene verdubbeld van een super two naar een freeway. Vanwege de geringe bevolkingsgroei in recente jaren zijn er geen plannen om het snelwegennet uit te breiden. Abilene is één van de weinige steden in Texas zonder stackknooppunt.

Verkeersintensiteiten

Congestie is een onbekend fenomeen in Abilene. De reistijden voor woon-werkverkeer behoren tot de kortste van de Verenigde Staten. De verkeersintensiteiten in de regio liggen laag, ook in het stedelijk gebied. Het drukste punt is de US 83/US 84 (westelijke bypass) ten zuiden van de US 277 met 61.000 voertuigen per etmaal in 2010. Het drukste punt van de I-20 telt 37.000 voertuigen. Het drukste punt in Downtown Abilene telt 22.000 voertuigen.

Referenties


Freeways in Abilene

I-20.svgUS 83.svgUS 84.svgUS 277.svgTexas Loop 322.svg