Acre

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Acre.svg
Acre.png
Hoofdstad Rio Branco
Grootste stad Rio Branco
Oppervlakte 152.581 km²
Inwonertal 733.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AC

Acre is een staat in Brazilië, gelegen in het uiterste westen van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 150.000 km² en is daarmee een middelgrote staat, die ruim 700.000 inwoners telt, waarvan meer dan 300.000 in de hoofdstad Rio Branco wonen.

Inleiding

Acre is een afgelegen strip land in het westen van Brazilië, vrijwel volledig bedekt met het regenwoud van de Amazone. Acre grens aan Amazonas, en een klein stukje aan Rondônia. In het zuiden grenst het aan Bolivia en Peru. Het grootste deel van Acre bestaat uit laagland, met ondoordringbare jungles. Buiten de hoofdstad Rio Branco in het oosten van het land zijn er nauwelijks andere steden van enige omvang. Alleen de regio Rio Branco is ontbost, de rest is nog onontgonnen. Tot 1903 behoorde Acre tot Bolivia.

Wegennet

Het wegennet van Acre is zeer beperkt. De belangrijkste as is de BR-364 die van west naar oost door de gehele staat verloopt, maar ten westen van Rio Branco grotendeels onverhard is, en in het regenseizoen onbegaanbaar is. De westelijke stad Cruzeiro do Sul ligt daardoor zeer afgelegen van de rest van Brazilië. De BR-364 verloopt als karrenspoor dood op de grens met Peru, er is geen weg verder Peru in. Bij het drielandenpunt bij Bolivia is wel een grensovergang met Peru, bij Assis Brasil. Bij Epitaciolândia is de enige grensovergang met Bolivia. De BR-317 vormt deze verbinding naar Peru en Bolivia vanaf Rio Branco en is verhard. Er zijn geen snelwegen in Acre, wel zijn delen van de BR-364 bij Rio Branco met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins