Addis Ababa - Adama Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Addis Ababa - Adama Expressway map.png
?
Begin Addis Ababa
Einde Nazret
Lengte 85 km
Route

Rotonde.svg Addis Ababa

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Dukem

Afslagsymbool.svg Debre Zeyit

Afslagsymbool.svg Mojo

Knooppuntsymbool.svg Mojo - Hawassa Expressway

Afslagsymbool.svg Adama-West

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Adama-South

Afslagsymbool.svg Adama PR8.svg

Afslagsymbool.svg Adama-East PR4.svg

De Addis Ababa - Nazret Expressway is een expressway in Ethiopië. De snelweg verbindt de hoofdstad Addis Ababa met de stad Adama (Nazret) en heeft een lengte van 85 kilometer.

De expressway bij Adama (Nazret).

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de rand van de regio Addis Ababa, waar een verbindingsweg is naar de Route 4 die verder Addis Ababa ingaat. De snelweg loopt dan oostwaarts met 2x3 rijstroken, ten noorden parallel aan de Route 4 langs Debre Zeyit, door glooiend landschap op 1.900 tot 2.100 meter hoogte. De snelweg heeft enkele trompetaansluitingen naar het onderliggend wegennet. De snelweg vormt daarna de bypass van Adama (Nazret), die deels frontage roads heeft, en mondt dan uit op de Route 4 richting Djibouti.

Geschiedenis

Sinds 2005 groeide de Ethiopische economie flink, en was er voor het eerst meer geld beschikbaar voor de bouw van fatsoenlijke infrastructuur. De Addis Ababa - Nazret Expressway is de eerste lange-afstandssnelweg van Ethiopië. De aanleg begon eind 2010 en de bestuurlijke openstelling was op 5 mei 2014 door de premiers van Ethiopië en China.[1][2][3] De feitelijke verkeersopenstelling was pas op 14 september 2014.[4][5] De snelweg is door China aangelegd. De bouw kostte circa $ 680 miljoen. Een wegnummer voor de snelweg is niet bekend.

Tol

De snelweg is een tolweg met een gesloten tolsysteem met tickets.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden op de parallelle Route 4 20.000 tot 30.000 voertuigen per etmaal, veruit de drukste interstedelijke verbinding van het land.

Referenties

Flag of Ethiopia.svg Hoofdwegen in Ethiopië Flag of Ethiopia.svg

A1 Ethiopia.svgA2 Ethiopia.svgA3 Ethiopia.svgA4 Ethiopia.svgA5 Ethiopia.svgA6 Ethiopia.svgA7 Ethiopia.svgA8 Ethiopia.svgA9 Ethiopia.svgA10 Ethiopia.svg

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa