Ring Addis Ababa

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Addis Ababa Ring Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Addis Ababa
Einde Addis Ababa
Lengte 38 km
Route

Fikremariam Aba Techan Street

Route 1

service roads

Jackros

road

Cameroon Street

Bole Road / Airport

Rwanda Street

service roads

Service roads

local road

East Addis Ababa

Route 4

service roads

road

road

road

road

road

Route 7

road

road

Libya Street

road

Chad Street

New Ambo Road

Route 5

North Addis Ababa

Route 3

De Ring Addis Ababa of Addis Ababa Ring Road is de ringweg van Addis Ababa in Ethiopië. De weg vormt een onvolledige ringweg van 37 kilometer lengte die deels een autosnelweg is.

Routebeschrijving

De ringweg vormt een driekwartsring, alleen het noordoostelijk deel van de ringweg ontbreekt. De ringweg telt 2x2 rijstroken met op de meeste plekken parallelwegen. Delen zijn een snelweg, maar sommige stukken zijn onderbroken door rotondes. Bijna de gehele ringweg heeft een parallelstructuur voor snelverkeer en lokaal verkeer. De ringweg loop 4 tot 10 kilometer buiten het centrum en is ovaalvormig. De ringweg loopt overal door bebouwd gebied en geeft toegang tot de diverse nationale wegen die in Addis Ababa beginnen. De ringweg loopt in het zuiden op iets minder dan 2.200 meter hoogte en in het noorden op ruim 2.600 meter hoogte.

Geschiedenis

De aanleg van de ringweg begon in 1998 met steun van China. In 2002-2003 werd het eerste deel opengesteld in het westen, zuiden en zuidoosten van Addis Ababa en gaf onder andere toegang naar de luchthaven. De oostring is in 2004 opengesteld. In 2009 opende een deel van de noordring. De ringweg van Addis Ababa was de eerste snelwegachtige weg van Ethiopië. De aanleg van de ringweg kostte destijds $ 88 miljoen en omvatte 33,4 kilometer van de ringweg. Het oorspronkelijke contract was in 2004 voltooid.

Het contract met China in 1998 was het eerste grote contract van de Chinezen in Ethiopië. Omdat in Ethiopië nauwelijks gekwalificeerde werknemers waren, zijn Chinezen werknemers gebruikt voor de managementposities. Bij de bouw werd 7 dagen per week en 12 uur per dag gewerkt. Er werd ook gebruikgemaakt van de lokale arbeidsmarkt voor lagere posities voor eenvoudig werk. De meeste Ethiopiërs verdienden minder dan $ 1 per dag, maar beter gekwalificeerde werknemers verdienden ongeveer $ 1000 per maand. Het bouwproject maakte het mogelijk dat duizenden Ethiopiërs het vak van wegenbouw leerden. Er was sprake van een significante taalbarrière tussen de Ethiopiërs, die Amharisch spreken en het management dat Chinees spreekt. Als tussenoplossing werd vaak in het Engels gecommuniceerd.

Grote projecten in Ethiopië worden internationaal aanbesteedt, maar doorgaans beperken Westerse bedrijven zich tot advies en ontwerp, terwijl Chinese bedrijven de daadwerkelijke uitvoering doen. Westerse bouwbedrijven kunnen niet tegen de lage prijzen van Chinese bedrijven bieden en nemen daarom vaak niet eens deel aan de aanbesteding van uitvoeringsprojecten.[1]

Toekomst

Het noordoostelijk deel van de ringweg ontbreekt nog. Dit deel is lastiger aan te leggen omdat het tracé door dichtbebouwd gebied loopt. Verder kent de ringweg tal van rotondes die op termijn ongelijkvloers gemaakt moeten worden, zodat een volledige snelwegring van Addis Ababa ontstaat.

Referenties

Hoofdwegen in Ethiopië

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa