Adelaide-Crafers Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian National Route M1.png
Adelaide-Crafers Highway map.png
M1
Begin Adelaide
Einde Crafers
Lengte 10 km
Route

Centrum.svg Adelaide

Afslagsymbool.svg Mount Osmond

Afslagsymbool.svg Eagle on the Hill

Afslagsymbool.svg Crafers

South Eastern Freeway

De Adelaide-Crafers Highway is een motorway in Adelaide, South Australia, Australië. De weg vormt het verlengstuk van de South Eastern Freeway naar Adelaide en is 10 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg bij Crafers.

De weg begint aan de rand van de stad Adelaide op een gelijkvloerse kruising met verkeerslichten. Doorgaand verkeer Adelaide in moet de vierstrooks Glen Osmond Road gebruiken. De 2x3-snelweg stijgt dan met scherpe bochten de heuvels ten oosten van Adelaide in, en stijgt over korte afstand van 150 meter naar 600 meter boven zeeniveau. Dit gebied is vanwege de steile hellingen amper bebouwd, en vooral bebost. Ter hoogte van Eagle on the Hill bevindt zich een korte tunnel. Bij de voorstad Crafers gaat de snelweg over in de South Eastern Freeway, die naar Murray Bridge loopt.

Geschiedenis

Toen de South Eastern Freeway in de jaren 60 aangelegd werd, werd de aanleg van een verlengstuk de stad Adelaide in te kostbaar bevonden, vanwege het grote hoogteverschil. De Princes Highway zou daarom het doorgaande verkeer blijven verwerken. Pas in 1995 werd de aanleg van de Adelaide-Crafers Highway aangekondigd, waarna de bouw snel begon. In 1998 werden de Heysentunnels opengesteld, en op 5 mei 2000 werd de nieuwe snelweg opengesteld. Het project kostte A$ 151 miljoen. Later is verkeerssignalering aangebracht omdat veel ongevallen gebeurden tussen personenauto's en stijgend vrachtverkeer.

Toekomst

Er zijn geen plannen om de snelweg verder Adelaide in te verlengen. Dit gebied is volledig bebouwd en een verlenging zou erg kostbaar zijn. Een tunnel, zoals men vaker in andere grote Australische steden ziet, wordt niet overwogen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 47.000 voertuigen aan de rand van Adelaide, licht dalend naar 46.000 voertuigen in Crafers.[1]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in South Australia

Autosnelwegen: Adelaide-Crafers HighwayGawler BypassNorthern ConnectorNorthern ExpresswayNorth-South CorridorNorth-South MotorwayPort River ExpresswaySouth Eastern FreewaySouthern Expressway

Hoofdwegen: Barrier HighwayDukes HighwayEyre HighwayFlinders HighwayLincoln HighwayMain North RoadMallee HighwayPrinces HighwayRiddoch HighwayStuart HighwaySturt Highway