Adopt a Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adopt a Highway in Arizona.

Het Adopt a Highway programma is een promotiecampagne uitgevoerd door de Amerikaanse overheid, en overheden van landen buiten Noord-Amerika, om vrijwilligers aan te sporen een bepaald traject van de snelweg vrij van zwerfvuil te houden. Als beloning hiervoor komt de naam van de vrijwilligersorganisatie op een bord langs de snelweg te staan.

Het programma is in Texas ontstaan, toen een ingenieur van het Texas Department of Transportation afval van een truck af zag vallen. Het opruimen was kostbaar, en daarom werd er een oplossing gezocht door vrijwilligers in te schakelen bij het opruimen van het afval. Vrijwilligers krijgen een veiligheidstraining en moeten reflecterende vesten dragen. Het programma bleek zeer succesvol te zijn en werd uitgebreid naar 49 staten, Puerto Rico, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan.

Vanwege veiligheidsredenen mogen bij drukke wegen alleen professionele teams afval opruimen. Men kan deze teams sponsoren, dit heet Sponsor a Highway. In het programma mag elke organisatie meedoen, en werd controversieel toen de Ku Klux Klan een gedeelte van de Interstate 55 ten zuiden van St. Louis adopteerde. Alhoewel de organisatie hier juridisch geen fout begin, werden de borden vaak gesloopt. Later moest de Ku Klux Klan de adoptie beëindigen, omdat ze hun taken niet vervulden. In november is dit traject de Rosa Parks Highway genoemd, naar de beroemde mensenrechtenactiviste.

In 2005 heeft een Amerikaanse naziclub ook een stuk snelweg geadopteerd. De borden waarop hun naam stonden waren vrijwel direct slachtoffer van vandalisme en zijn later verwijderd.

Trivia

In een aflevering van de populaire sitcom Seinfeld heeft een karakter uit de show genaamd Kramer ook een snelweg geadopteerd, uiteraard met iets te veel enthousiasme. In de bewuste aflevering heeft Kramer zelfs van 2 rijstroken 1 brede rijstrook gemaakt met behulp van verf, wat komische en gevaarlijke situaties oplevert.

Referenties