Adriatisch-Ionische snelweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De route van de Adriatisch-Ionische snelweg.

De Adriatisch-Ionische snelweg is de naam voor een toekomstige snelwegverbinding langs de Adriatische en Ionische kust op het Balkanschiereiland. De snelweg moet vanaf Trieste in Italië via Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Albanië naar het zuiden van Griekenland lopen. De route is circa 1.730 kilometer lang. Het is één van de meest ambitieuze internationale snelwegprojecten van Europa.

Route

Italië

De snelweg begint symbolisch in Trieste, waar de A4 verder het land invoert.

Slovenië

In Slovenië loopt de Adriatisch-Ionische snelweg over een nieuw te bouwen avtocesta of hitra cesta parallel aan de glavna cesta G7 vanaf de Italiaanse grens naar de grens met Kroatië ten zuiden van Illirska Bistrica.

Kroatië

In Kroatië verloopt de route via de A7 en A1 via Rijeka en Split naar Dubrovnik. Het deel tussen Rijeka en de A1 is in aanleg en deels gepland. Het deel ten zuiden van Ploče via Dubrovnik is in augustus 2014 geschrapt ten gunste van een noordelijkere route door Bosnië-Herzegovina[1].

Bosnië-Herzegovina

Oorspronkelijk was de snelweg door de corridor van Neum gepland, een strook land van Bosnië-Herzegovina dat aan zee grenst. In augustus 2014 is besloten om de snelweg om te leggen via een noordelijker tracé via Počitelj en Trebinje in plaats van via Dubrovnik. Hiermee komt een veel langer stuk van de snelweg in Bosnië-Herzegovina te liggen, waarschijnlijk circa 100 kilometer.

Montenegro

In Montenegro voert de geplande A2 via Nikšić naar Podgorica en de grens met Albanië. Dit is één van de lastigste delen om aan te leggen.

Albanië

In Albanië verloopt het tracé via de SH 1 vanaf de Montenegrijnse grens via Shkodër naar Tiranë, via de SH 2 naar Durrës en de SH 4 naar Fier, Gjirokastër en de grens met Griekenland. In Albanië zijn deze routes tussen 2005 en 2015 gemoderniseerd en verbreed naar 2x2 rijstroken.

Griekenland

In Griekenland voert de snelweg over de deels in aanleg zijnde A5 via Ioannina en Arta naar Patras. Vervolgens voert die langs de westkust van de Peloponnesos verder zuidwaarts naar Kalamata.

Uitvoering

De Adriatisch-Ionische snelweg is het verst gevorderd in Kroatië. Tevens wordt het deel door Albanië gemoderniseerd en verbreed en zijn delen van de route door Griekenland in aanleg. Het lastigste deel wat nog gebouwd moet worden ligt in Montenegro. De verdere uitbouw van de snelweg is sinds 2010 echter weinig verder gevorderd, alleen in Griekenland zijn grote stukken A5 geopend tot en met 2017.

Referenties