Adygea

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Adygea
Республика Адыгея
Flag of Adygea.png
Adygea.png
Hoofdstad Maykop
Grootste stad Maykop
Oppervlakte 7.600 km²
Inwonertal 440.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AD

De republiek Adygea (Russisch: Республика Адыгея) is een republiek in het zuiden van Rusland. De hoofdstad is Maykop. De oppervlakte is slechts 7.600 km², vergelijkbaar met 3 Nederlandse provincies. De republiek telt 440.000 inwoners.

Inleiding

Adygea ligt in het zuiden van Rusland, geheel omsloten door het Krasnodar Krai. De republiek ligt derhalve niet aan zee. De hoofdstad Maykop ligt in het midden van de republiek. Het noorden van Adygea is vrij vlak met landbouwgebieden, het zuiden is bergachtig met de Kaukasus. De Chugush is met 3.238 meter het hoogste punt. De rivier de Kuban stroomt door het noorden van Adygea. Net buiten de grens van Adygea ligt de grotere stad Krasnodar, de hoofdstad van het Krasnodar Krai. In 1991 werd Adygea een republiek binnen de Russische federatie, en was daarvoor een autonoom oblast voor een volk dat de Adyghe of Adygeërs heet. De meerderheid van de bevolking is Russisch. Adygea is een onderontwikkeld gebied. In Maykop wonen 144.000 van de 440.000 inwoners van de republiek.

Wegennet

Door Adygea lopen een aantal hoofdwegen. Alle genummerde wegen in Adygea lopen ook door het Krasnodar Krai, er zijn geen genummerde wegen die uitsluitend in Adygea lopen. De M4 is een belangrijke transitroute, maar betekent weinig voor het verkeer binnen Adygea. Het wegennet van Adygea is gecentreerd op de hoofdstad Maykop en de stad Krasnodar net over de grens. Maykop wordt aangedaan door een aftakking van de M29, de M29 zelf blijft buiten Adygea. Diverse R-wegen doen tevens Maykop aan, met een veelal afwijkend verloop. Zo maakt de R256 een vreemde boog om zo lang mogelijk op Adygees grondgebied te blijven. De R253 daarentegen kruist drie keer een grens. Er zijn geen snelwegen in Adygea. De M4 en R253 zijn de best uitgebouwde wegen.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Adygea

M4A146R253R254R256