Afghanistan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Afghanistan.png
افغانستان - Afġānistān
Afghanistan.png
Hoofdstad Kabul
Oppervlakte 647.500 km²
Inwonertal 33.332.000
Lengte wegennet 12.350 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AFG

Afghanistan is een land (binnenstaat) in Azië. Het land ligt op het kruispunt van het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Zuid-Azië. Afghanistan heeft een landoppervlakte dat circa 16 keer zo groot als Nederland is en het land telt 33 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kabul.

Inleiding

Afghanistan topo.jpg

Geografie

Afghanistan ligt op de overgang van het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Centraal-Azië. Het land ligt niet aan zee en grenst kloksgewijs aan Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan, China, Pakistan en Iran. Het land meet maximaal 1.300 kilometer van west naar oost en 900 kilometer van noord naar zuid. Het land heeft een opvallende grens in het noordoosten, de zogenoemde Wakhan Corridor, een 300 kilometer lang maar slechts 15 tot 50 kilometer breed stuk van Afghanistan dat tussen Tadzjikistan en Pakistan ligt ingeklemd. Grote delen van Afghanistan bestaan uit ontoegankelijk berggebied en woestijnen. De hoogste bergketens liggen in het oosten van het land, bestaande uit de Hindu Kush en de Pamir. Hier is ook de 7.492 meter hoge Noshaq gelegen, het hoogste punt van Afghanistan. Ook in het midden van Afghanistan liggen hoge bergketens met toppen tussen 4.000 en 4.800 meter. Vlaktes zijn er ook, met name het Sistan Basin in het zuiden en Turkestan Valley in het noorden, waarin ook de grootste rivier van Afghanistan is gelegen, de Amu Darya. De rivier de Helmand stroomt door het zuiden.

Demografie

Afghanistan heeft een snelgroeiende bevolking, tussen 1980 en 2010 verdubbelde het inwonertal van circa 15 naar 30 miljoen inwoners. Ongeveer viervijfde van de inwoners woont op het platteland, Afghanistan heeft relatief weinig grotere steden. De enige stad met meer dan 1 miljoen inwoners is de hoofdstad Kabul. Kandahar en Herat zijn de tweede en derde stad. Er zijn in totaal 9 steden met meer dan 200.000 inwoners.

Etnisch bestaat Afghanistan uit vele groepen, de grootste hiervan zijn de Pashtun en de Tadzjieken, die samen 75% van de bevolking uitmaken. De Pashtuns wonen vooral in het zuiden van Afghanistan terwijl de Tadzjieken vooral in het noorden en de grotere steden wonen. Afghanistan is een meertalig land, veel bevolkingsgroepen spreken meerdere talen. Met afstand de grootste taal in Afghanistan is het Dari, dit is de Afghaanse variëteit van het Perzisch, dat door circa 80% van de inwoners wordt gesproken. Het Pastho wordt ook door bijna de helft van de bevolking gesproken. Het Oezbeeks wordt door 11% gesproken, overige talen zijn kleiner.

Economie

Afghanistan is een sterk onderontwikkeld land, door decennia van conflicten. De landbouw vormt nog het belangrijkste deel van de Afghaanse economie. Er is nauwelijks enige industrie, terwijl het land rijk is aan grondstoffen. De zeer beperkte infrastructuur en onveilige situatie maakt economische ontwikkeling van het land moeilijk.

Geschiedenis

Afghanistan is ondanks dat het niet aan zee ligt altijd van groot strategisch belang geweest in de geschiedenis. Het gebied heeft eeuwenlang onder invloed van verschillende rijken gestaan, zoals de Arabieren, de Mongolen, de Russen en de Britten. In de 19e eeuw was het een buffergebied tussen het door Groot-Brittanië bestuurde Zuid-Azië en door Rusland bestuurde Centraal-Azië. Tussen 1893 en 1896 werd de Durand Line vastgesteld, de grens tussen het Britse Rijk en Afghanistan. Later werd dit de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Na 1919 verloren buitenlandse mogendheden hun invloed in Afghanistan en ontstond er een koninkrijk. Het bleef daarna een koninkrijk tot een staatsgreep in 1973. In 1978 volgde nog een staatsgreep en werd Afghanistan een socialistische staat onder invloed van de Sovjetunie. Dit leidde tot een langdurige oorlog tussen de Sovjets en de Afghaanse rebellen in de jaren '80. In 1996 werd Afghanistan onder bestuur gesteld van de Taliban, een islamitische fundamentalistische groepering. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd de Taliban omver geworpen door een coalitie geleid door de Amerikanen. Vervolgens begon een volgende fase in de Afghaanse burgeroorlog die tot het heden voortduurt.

Wegennet

De weg van Jalalabad naar Kabul.

Het wegennet van Afghanistan is door gebrek aan centrale controle en conflicten niet erg uitgebreid. De meeste wegen werden in de jaren 60 aangelegd, gesponsord door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. In 1964 opende een tunnel in de Salang Pass, die noord- en zuid Afghanistan verbond. De belangrijkste weg is een 2.200 kilometer lange ringweg die alle grote steden van Afghanistan verbindt. Deze weg wordt gemoderniseerd door de ISAF. Er zijn geen autosnelwegen in Afghanistan, of iets wat daar op lijkt. Voor veel wegen zijn 4x4 terreinwagens noodzakelijk.

In Kabul zijn een aantal hoofdwegen, veelal brede geasfalteerde boulevards zonder rijstrookindeling en met een chaotische mix van terreinwagens, Japanse busjes, ongemotoriseerd verkeer en voetgangers.

De belangrijkste grensovergang is de weg van Kabul naar Peshawar, die aansluit op de Pakistaanse N5. In het zuiden van Afghanistan vormt de weg van Kandahar naar Quetta een belangrijke grensovergang, die aansluit op de Pakistaanse N25. De belangrijkste grensovergang met Iran is de weg van Herat naar Mashhad. De weg van Herat naar Mary in Turkmenistan sluit aan op de A388, en is de belangrijkste route met dat land. Er zijn nieuwe bruggen over de Amu Darya in het grensgebied met Uzbekistan en Tadzjikistan, bij Termiz en de weg naar Dushanbe. Met China zijn geen doorgaande wegen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Afghanistan. Wel worden enkele routes als Asian Highways genummerd.

Asian Highways in Afghanistan

AH1AH7AH62AH71AH76AH77


Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Afghanistan. Het reizen over langere afstanden ligt niet voor de hand vanwege de onveiligheid. Er zijn blauwe borden met witte letters bekend.[1]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea