Afghanistan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Afghanistan.png
افغانستان - Afġānistān
Afghanistan.png
Hoofdstad Kabul
Oppervlakte 647.500 km²
Inwonertal 33.332.000
Lengte wegennet 12.350 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AFG

Afghanistan is een binnengesloten[1] land in Azië, dat circa 16 keer zo groot als Nederland is en 33 miljoen inwoners telt. De hoofdstad is Kabul.

Inleiding

Afghanistan is een vrij groot land, dat in het noorden aan Turkmenistan, Uzbekistan en Tadzjikistan grenst, in het oosten aan China en volgens sommige definities aan India, in het zuiden aan Pakistan en in het westen aan Iran. De hoofdstad Kabul ligt in het oosten van het land, niet ver van de grens met Pakistan. Het land meet 1.300 kilometer van oost naar west en 850 kilometer van noord naar zuid. Afghanistan heeft een onherbergzaam landschap, met woestijn en bergen. Het midden en oosten is sterk bergachtig, het zuiden en uiterste noorden is vlakker. Grote steden zijn Kabul, Kandahar, Helmand, Herat en Jalalabad. De Noshaq is met 7.492 meter het hoogste punt.

Afghanistan was tot 1919 onder Britse invloed, alhoewel het nooit echt onderdeel is geweest van het Britse rijk. Sinds de jaren 70 is Afghanistan in een voortdurende staat van (burger)oorlog. Tussen 1979 en 1989 voerde de Sovjet-Unie een mislukte invasie uit. Daarna volgde een burgeroorlog tot het land werd binnengevallen door de NAVO in 2001. Sindsdien wordt geprobeerd, met wisselend succes, het land weer op te bouwen.

Wegennet

De weg van Jalalabad naar Kabul.

Het wegennet van Afghanistan is door gebrek aan centrale controle en conflicten niet erg uitgebreid. De meeste wegen werden in de jaren 60 aangelegd, gesponsord door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. In 1964 opende een tunnel in de Salang Pass, die noord- en zuid Afghanistan verbond. De belangrijkste weg is een 2.200 kilometer lange ringweg die alle grote steden van Afghanistan verbindt. Deze weg wordt gemoderniseerd door de ISAF. Er zijn geen autosnelwegen in Afghanistan, of iets wat daar op lijkt. Voor veel wegen zijn 4x4 terreinwagens noodzakelijk.

In Kabul zijn een aantal hoofdwegen, veelal brede geasfalteerde boulevards zonder rijstrookindeling en met een chaotische mix van terreinwagens, Japanse busjes, ongemotoriseerd verkeer en voetgangers.

De belangrijkste grensovergang is de weg van Kabul naar Peshawar, die aansluit op de Pakistaanse N5. In het zuiden van Afghanistan vormt de weg van Kandahar naar Quetta een belangrijke grensovergang, die aansluit op de Pakistaanse N25. De belangrijkste grensovergang met Iran is de weg van Herat naar Mashhad. De weg van Herat naar Mary in Turkmenistan sluit aan op de A388, en is de belangrijkste route met dat land. Er zijn nieuwe bruggen over de Amu Darya in het grensgebied met Uzbekistan en Tadzjikistan, bij Termiz en de weg naar Dushanbe. Met China zijn geen doorgaande wegen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Afghanistan. Wel worden enkele routes als Asian Highways genummerd.

Asian Highways in Afghanistan

AH1AH7AH62AH71AH76AH77


Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Afghanistan. Het reizen over langere afstanden ligt niet voor de hand vanwege de onveiligheid. Er zijn blauwe borden met witte letters bekend.[2]

Referenties

  1. een land dat niet aan zee ligt
  2. wegwijzer Kabul
Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea