Afritnaam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De primaire afritnaam is de naam die een aansluiting formeel heeft. Deze naam wordt gebruikt op de bewegwijzering en in de communicatie naar weggebruikers.

Oorspronkelijk was de afritnaam de bovenste naam op de bewegwijzering, dit was vastgelegd in de Richtlijn bewegwijzering 1993: Plaatsnaam die dient ter aanduiding van de desbetreffende afrit en als bovenste naam voorkomt op de wegwijzers langs autosnelwegen en veelal ook vermeld staat op wegenkaarten.

In sommige gevallen was het gebruik van de bovenste naam ongelukkig, zoals vroeger de aansluiting Lelystad op de A6, die vroeger de aansluiting Harderwijk heette, en de aansluiting Harderwijk op de A28, die vroeger de aansluiting Lelystad heette. In sommige gevallen kreeg de aansluiting de naam van een ver weg van de afrit gelegen bestemming, in plaats van de plaats waarbij de afrit nabij gelegen is.

Met de invoering van de Nieuwe Bewegwijzering Autosnelwegen (NBA) wordt een aankondiging van de afrit op 1200 meter geplaatst met daarop alleen de primaire afritnaam. Dit is sindsdien de officiële afritnaam. Met de invoering van de NBA werden veel afritnamen gewijzigd, een proces dat al in 2018 startte en tot na 2030 zal voortduren.