Afstandsbaken

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

Een afstandsbaken geeft de afstand tot een bepaald actiepunt aan door middel van een aflopend aantal diagonale strepen. De afnemende afstand wordt duidelijk gemaakt doordat het aantal strepen afneemt. Zodra er nog maar één streep over is, is men vlakbij het actiepunt. De afstand tussen de aftelborden varieert per situatie.

In Nederland komen afstandsbakens uitsluitend voor bij spoorwegovergangen. De borden zijn dan in wit uitgevoerd met rode strepen. Het eerste bord is voorzien van verkeersteken J10 of J11, al naar gelang de situatie.

In Duitsland worden afstandsbakens eveneens gebruikt bij het naderen van afritten op autosnelwegen en vergelijkbare wegen. Er staan afstandsbakens op 300 meter (drie strepen), 200 meter (twee strepen) en 100 meter (één streep). De afstand staat ook in platte tekst op deze borden vermeld. Op wegen met afritnummering wordt op het eerste afstandsbaken ook het afritnummer vermeld. Op autosnelwegen zijn de afstandsabkens uitgevoerd in blauw met witte strepen en letters; op niet-autosnelwegen zijn ze uitgevoerd in geel met zwarte letters.


Externe links