Aggersundbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aggersundbroen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aggersundbroen
PR29.svg
Aggersundbroen.jpg
Overspant Aggersund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 228 meter
Hoofdoverspanning 30 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 18-06-1942
Verkeersintensiteit 6.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Aggersundbrug (Deens: Aggersundbroen) is een boogbrug en basculebrug in Denemarken, gelegen nabij Aggersund in het noorden van het land. De brug overspant het gelijknamige Aggersund.

Kenmerken

Aggersundbroen is in totaal 228 meter lang en bestaat uit twee boogbruggen met ertussen een basculebrug met een overspanning van 30 meter. De overspanning van de boogbrug is circa 99 meter lang. Het brugdek is 10,4 meter breed. Over de brug loopt de primærrute 29 vanaf Hobro naar Fjerritslev. Dit is de doorgaande route vanaf de E45 naar de haven van Hanstholm. De brug overspant het Aggersund, een vernauwing van het Limfjord, zo'n 40 kilometer ten westen van de stad Aalborg.

Geschiedenis

In de jaren '30 werden diverse bruggen over de vernauwingen van het Limfjord in noord-Denemarken gebouwd. Voor een brug over het Aggersund ontbrak echter geld en was bovendien onenigheid over het exacte tracé. Na een bezoek van de verkeersminister in 1936 werd het plan in gang gezet, en de brug ging in 1938 in aanleg. Na de Duitse inval van 1940 ging de aanleg door, en de brug is uiteindelijk op 18 juni 1942 opengesteld voor het verkeer. De brug was van strategisch belang voor de Duitsers als verbinding naar de kust van het Skagerrak, en rond de brug zijn bunkers aangelegd.

De brug is in 2022 gerenoveerd, er zijn betonreparaties uitgevoerd en de brug is opnieuw geconserveerd.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 6.900 voertuigen over de Aggersundbro.

Referenties