Aguascalientes

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Aguascalientes.png
Aguascalientes.png
Hoofdstad Aguascalientes
Grootste stad Aguascalientes
Oppervlakte 5.618 km²
Inwonertal 1.185.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AGU

Aguascalientes is een staat van Mexico, gelegen in het midden van het land. De staat is één van de kleinste met ruim 5.600 km² oppervlakte, maar telt wel bijna 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is het gelijknamige Aguascalientes. De naam Aguascalientes betekent letterlijk "heet water".

Inleiding

Aguascalientes is een kleine staat in het noorden van centraal-Mexico, en grenst in het noorden aan Zacatecas en in het zuiden aan Jalisco. Het grootste gedeelte van de staat ligt op de centrale hoogvlakte, op zo'n 1.800 tot 2.100 meter boven zeeniveau. Het westen kent wat meer hoogteverschillen en bossen. De staat wordt gedomineerd rond de hoofdstad Aguascalientes die 700.000 inwoners telt. Er zijn verder nog wat regionale stadjes, maar geen van deze springt er echt bovenuit.

Wegennet

Aguascalientes heeft een redelijk dicht wegennet, dat een spinnewebstructuur kent vanuit de hoofdstad Aguascalientes. De staat is van belang voor noord-zuidverkeer, voornamelijk vanaf León naar Zacatecas. Voor oost-westverkeer speelt de staat nauwelijks een rol. Er zijn geen snelwegen in Aguascalientes, maar de belangrijkste wegen zijn wel met 2x2 rijstroken uitgevoerd, met name de noord-zuidas. Rondom de stad Aguascalientes ligt een vrij groot netwerk van meerstrooks hoofdwegen, inclusief drie ringwegen. Ongelijkvloerse kruisingen zijn echter nagenoeg absent, en geen enkele route komt in aanmerking om een substandaard autopista genoemd te worden. Vanuit het zuiden eindigt de Autopista León - Aguascalientes net ten zuiden van de staatsgrens in Jalisco.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas