Airport Expressway (Lhasa)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S1.png
Tibet S1 map.png
S1
Begin Lhasa
Einde Lhasa Airport
Lengte 10 km
Route

Junction.svg G318

Knooppuntsymbool.svg Yaye Expressway (G4218)

Knooppuntsymbool.svg Qunei Expressway (G4219)

Afslagsymbool.svg S101

Afslagsymbool.svg Lhasa Airport

De Airport Expressway is een expressway in China, gelegen in de autonome regio Tibet. Het was de eerste autosnelweg van Tibet en verbindt Lhasa met de luchthaven. De Airport Expressway is 10 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Airport Expressway is gelegen ten zuidwesten van de hoofdstad Lhasa. Het beginpunt is een kruispunt met de weg G318, de weg steekt dan met een brug de rivier de Lhasa over, waarna een knooppunt met de Yaye Expressway (G4218) volgt. Daarna voert de snelweg door een tunnel, waarna men de vallei van de Yarlung Tsangpo bereikt, die de bovenloop van de Brahmaputra volgt. Op de noordoever volgt een knooppunt met de Qunei Expressway (G4219), daarna verloopt de weg over een brug over de rivier en bereikt men de luchthaven van Lhasa die op de zuidoever ligt.

Geschiedenis

De aanleg van de snelweg begon circa 2010 en de snelweg is op 17 juli 2011 opengesteld voor het verkeer. Het was de eerste snelweg in Tibet.[1] De autosnelweg was oorspronkelijk 38 kilometer lang en begon in Lhasa. Met het doortrekken van de Yaye Expressway (G4218) richting Shigatse werd een groot deel van de route onderdeel van deze autosnelweg, waarmee de Airport Expressway werd gereduceerd tot 10 kilometer lengte.

Referenties

Expressways in Tibet

Jingzang Expressway (G6) • Xili Expressway (G0613) • Yaye Expressway (G4218) • Qunei Expressway (G4219) • Lhasa Airport Expressway (S1) • Shigatse Airport Expressway (S3) • Nyingchi Airport Expressway (S4) • Laze Expressway (S5)