Airport Expressway (Ulaanbaatar)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Ulaanbataar Airport Expressway map.png
Airport Expressway
Begin Ulaanbaatar
Einde Ulaanbaatar Airport
Lengte 32 km
Route

De Airport Expressway van Ulaanbaatar (Mongools: Улаанбаатар-Хөшигийн хөндийн хурдын авто зам) is een expressway in Mongolië. De 32 kilometer lange autosnelweg verbindt de hoofdstad Ulaanbaatar met zijn luchthaven.

Routebeschrijving

In het zuiden van Ulaanbaatar gaat een 2x2 stadsweg over in een moderne autosnelweg die zuidwaarts voert, en daarbij rond bergruggen slingert. De snelweg zelf kent geen erg grote hoogteverschillen en verloopt veelal op 1.300 tot 1.400 meter boven zeeniveau. De bergen in de directe nabijheid zijn kaal en tot circa 1.600 meter hoog. De snelweg heeft geen aansluitingen tussen het begin- en eindpunt. De luchthaven van Ulaanbaatar ligt vrij ver ten zuiden van de stad.

Geschiedenis

De oorspronkelijke luchthaven van Ulaanbaatar, het Chinggis Khaan International Airport, ligt aan de rand van de stad. In 2013-2014 zijn de toevoerwegen naar deze luchthaven verbreed naar 2x2 tot 2x3 rijstroken. Er was op dat moment al besloten om een nieuwe luchthaven verder ten zuiden van Ulaanbaatar aan te leggen. Op 6 mei 2016 begon de bouw van een 32,2 kilometer lange autosnelweg naar de luchthaven, die een verlenging is van een 2x2-weg vanuit Ulaanbaatar. De nieuwe snelweg verloopt echter geheel over een nieuw tracé.[1] De nieuwe snelweg is op 1 oktober 2018 opgeleverd.[2] De officiële openstelling volgde op 5 juli 2019.[3][4][5][6] De luchthaven zelf is op 4 juli 2021 officieel in gebruik genomen.[7]

Referenties