Airport Freeway (Windhoek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
B6 NA.svg
Blank.png
B6
Begin Windhoek
Einde Hosea Kutako International Airport
Lengte 19 km
Route

De Airport Freeway is een in aanbouw zijnde autosnelweg in Namibië. De autosnelweg verbindt de hoofdstad Windhoek met het Hosea Kutako International Airport. De eerste fase is 19 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Airport Freeway begint aan de zuidkant van Windhoek en is een verlenging van de Western Bypass (A1). De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en voert door hooggelegen woestijngebied op circa 1800 meter boven zeeniveau. De autosnelweg ligt ten zuiden van de hoofdweg B6 en eindigt 20 kilometer voor het Hosea Kutako International Airport.

Geschiedenis

Het Hosea Kutako International Airport opende in 1965 en ligt 40 kilometer ten oosten van Windhoek. Sinds 2015 kent deze luchthaven meer internationale vluchten, voorheen moest bijna al het internationale verkeer via de luchthaven van Johannesburg. Met de groei van de luchthaven werd ook een snellere en veiligere wegverbinding noodzakelijk.

Toekomst

De bouw van de autosnelweg is opgedeeld in meerdere fases. In januari 2016 begon de bouw van de eerste 19,5 kilometer vanaf Windhoek tot ongeveer 20 kilometer ten westen van de luchthaven. Dit deel moet in augustus 2021 worden geopend.[1] Mogelijk wordt de autosnelweg als de A6 genummerd. In maart 2021 begon de bouw van fase 2a en fase 2b die 19,5 kilometer lang is en verder voert tot de luchthaven. Dit moet in september 2023 gereed zijn.[2]

Referenties

Flag of Namibia.svg Hoofdwegen in Namibië Flag of Namibia.svg

freeways:

A1Airport Freeway (Windhoek)

National roads:

B1B2B3B4B6B8B10