Airport Trail

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Airport Trail map.png
-
Begin Calgary
Einde Calgary
Lengte 8 km
Route

Afslagsymbool.svg Alberta Highway 2.png Deerfoot Trail

Afslagsymbool.svg 19 Street NE

Afslagsymbool.svg Barlow Trail

Tunnel.svg Airport Tunnel (620 m)

Junction.svg 36 Street NE

Junction.svg Métis Trail NE

Junction.svg 60 Street NE

Junction.svg 68 Street NE

Knooppuntsymbool.svg Alberta Highway 201.png Stoney Trail

Airport Trail is een urban arterial en korte freeway in Calgary, Alberta, Canada. De weg vormt een oost-westroute door het noordoosten van Calgary en is de primaire toegang naar de luchthaven van de stad. De weg is 8 kilometer lang.

Routebeschrijving

Airport Trail begint ter hoogte van een aansluiting op de Highway 2 (Deerfoot Trail), ten westen hiervan heet de weg 96 Avenue NE en is een ontsluiting van de wijk Harvest Hills. Airport Trail is dan een weg met 2x3 rijstroken en kent twee ongelijkvloerse aansluitingen aan de noordkant van de luchthaven van Calgary. De weg geeft via Barlow Trail toegang tot de terminal van het Calgary International Airport. Daarna gaat de weg via een 620 meter lange tunnel onder een landingsbaan door. Hierna is de weg een urban arterial met verkeerslichten. De weg voert langs de noordzijde van de wijk Saddle Ridge. Dit is een enkelbaans weg die toegang geeft tot de ringweg van Calgary, Highway 201 (Stoney Trail).

Geschiedenis

Eind jaren '30 is het vliegveld van Calgary aangelegd, de stad had destijds zo'n 80.000 inwoners. In de jaren '50 is de luchthaven gemoderniseerd en in de jaren '70 is de terminal nieuw gebouwd. De primaire toegang van de luchthaven was indertijd vanuit het zuiden via Barlow Trail, deze weg bestaat niet meer. Het eerste deel van Airport Trail is circa 2000 aangelegd, tussen Highway 2 (Deerfoot Trail) en Barlow Trail. Dit deel was 2,3 kilometer lang. De oorspronkelijke toegang tot de luchthaven via Barlow Trail verdween in 2011 toen op die locatie een landingsbaan werd aangelegd. Airport Trail werd toen de voornaamste toegang tot de luchthaven. Op dat moment is ook een 620 meter lange tunnel onder de nieuwe landingsbaan aangelegd, die in mei 2014 in gebruik werd genomen. De tunnel kostte $ 295 miljoen.[1] Ook is toen de bestaande Airport Trail tussen de Deerfoot Trail en Barlow Trail van 2x2 naar 2x3 rijstroken verbreed.

Het oostelijk deel van Airport Trail rond de wijk Saddle Ridge is in 2011 aangelegd met een nieuwe aansluiting op Stoney Trail (Highway 201). De aansluiting op Stoney Trail was een free-flow aansluiting, alleen van en naar het zuiden, maar was al voorbereid op de latere uitbouw tot een parclo.

Om de toegang tot de luchthaven te verbeteren werden er plannen gemaakt om het 2,5 kilometer lange ontbrekende deel van Airport Trail aan te leggen en de kruispunten met 19 Street en Barlow Trail ongelijkvloers te maken, waarmee Airport Trail een korte freeway wordt. De kosten werden in 2017 geschat op $ 95 miljoen.[2] De werkzaamheden begonnen in 2018[3] de aansluitingen kwamen in 2022 gereed. Het ontbrekende wegvak tussen Métis Trail en 36th Street NE opende op 30 september 2021.[4]

Verkeersintensiteiten

In 2017 reden dagelijks 40.000 voertuigen over Airport Trail tussen Highway 2 (Deerfoot Trail) en Barlow Trail, 15.000 voertuigen door de tunnel onder de landingsbaan en 9.000 voertuigen over het oostelijk deel tot Highway 201 (Stoney Trail).[5]

Referenties

Freeways in Calgary

Trans-Canada Highway (Hwy 1) • Deerfoot Trail (Hwy 2) • Glenmore Trail (Hwy 8) • Stoney Trail (Hwy 201)

Airport TrailCrowchild TrailMacLeod TrailMemorial DriveSarcee Trail