Akershus

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akershus COA.png
Akershus map.png
Hoofdstad Oslo
Grootste stad Bærum
Oppervlakte 4.918 km²
Inwonertal 523.000
Lengte snelwegennet 150 km
Eerste snelweg 1964
Afkorting 2

Akershus is een fylke in Noorwegen, gelegen in het zuidoosten van het land. De hoofdstad is Oslo, die echter niet in Akershus zelf ligt, maar een apart district is. De grootste gemeente in Akershus is Bærum. Akershus telt ruim een half miljoen inwoners.

Inleiding

Akershus is gelegen in het zuidoosten van Noorwegen, rond het Oslofjord. De stad Oslo ligt midden in Akershus en scheidt het ook in twee delen, een klein westelijk deel rond Bærum en een groter oostelijk deel. Het grenst in het zuiden aan Østfold, in het oosten een klein stukje aan Zweden en aan Hedmark, in het noorden aan Oppland en in het westen aan Buskerud. Grote delen van Akershus zijn bebost, met tal van voorsteden van Oslo die in Akershus liggen. De luchthaven Gardermoen ligt ook in Akershus. Het centrum van het oostelijk deel van Akershus is vrij vlak en open en is het grootste agrarische gebied van Noorwegen. De rivier de Glomma, de grootste van Noorwegen, stroomt door het oosten van Akershus. Het Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, ligt deels in Akershus.

Per 1 januari 2020 ging Akershus op in de nieuw ontstane fylke Viken, maar men heeft aangegeven deze samenvoeging weer ongedaan te maken.

Wegennet

In Akershus ligt de oudste motorvei van Noorwegen, namelijk de E6 tussen Hvam en Berger dat in de herfst van 1964 werd opengesteld. De E6 is ook de hoofdas van oostelijk Akershus, de meeste voorsteden van Oslo liggen rond de E6. In het westen van Akershus, rond Bærum, vormt de E18 de belangrijkste weg en is volledig een autosnelweg. Door Akershus loopt ook de E16. Het wegennet van Akershus is radiaal in karakter, de meeste wegen splitsen van de E6 af. De E6 wordt veel benut door toeristen die de route via Zweden nemen om naar het noordwesten van Noorwegen te reizen.

Toeristenwegen

Er zijn geen nasjonale turistveier in Akershus. Qua landschap zijn de wegen in Akershus weinig interessant vergeleken met die in het fjordengebied.

Bruggen

Er zijn geen grote bruggen in Akershus.

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken