Akrotiri and Dhekelia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akrotiri and Dhekelia
Hoofdstad Episkopi Cantonment
Oppervlakte 254 km²
Inwonertal 18.000
Lengte wegennet 23 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg c. 2000
Benaming snelweg motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

Akrotiri and Dhekelia is een Brits overzees territorium op Cyprus. De formele naam is de Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia, het bestaat uit twee aparte gebieden op het zuiden en oosten van Cyprus. Het zijn twee militaire bases, maar ook civiele nederzettingen. De gecombineerde oppervlakte bedraagt 254 km² en het heeft ruim 18.000 inwoners.

Inleiding

Geografie

Akrotiri omvat een Brits territorium aan de zuidkant van Cyprus, naast de grotere stad Limassol. RAF Akrotiri is een groot militair vliegveld, maar het omvat een relatief groot gebied met verschillende dorpen en agrarisch land. Het westelijk deel is heuvelachtig.

Dhekelia heeft een complexere geografie, het ligt ten oosten van Larnaca, omvat ook kustlijn, maar ook een grens met Noord-Cyprus, evenals Cypriotische enclaves binnen het Brits territorium. Een smalle corridor loopt rond een weg naar het noordoosten bij Ayios Niklaos. Het grenst ook aan een VN-bufferzone met Noord-Cyprus.

Demografie

Er wonen ruim 18.000 mensen in de territoria. De grenzen vermeden grotere plaatsen, maar er liggen diverse Cypriotische dorpen in de twee gebieden. Britse militaire families wonen ook in de gebieden. Inwoners van het gebied zijn niet automatisch Brits staatsburger.

Economie

Naast de militaire economie is er ook een civiele economie, omdat er buiten de militaire bases ook reguliere civiele plaatsen zijn. Er is enige landbouw, maar economische statistieken worden niet verzameld. Er is vrij verkeer tussen de Britse territoria en het eigenlijke land Cyprus (behalve Noord-Cyprus), waardoor er ook economische uitwisseling is. Akrotiri and Dhekelia is het enige Britse territorium waar met de euro betaald wordt.

Geschiedenis

Cyprus stond vanaf 1878 onder Brits bestuur. Toen het in 1960 onafhankelijk werd, werd afgesproken dat de Sovereign Base Areas onder Brits bestuur zouden blijven staan. Indertijd was dit een strategische militaire basis, dicht bij het Midden-Oosten en het Suezkanaal. Na de Turkse invasie van Noord-Cyprus in 1974 veranderde de status van de Britse bases niet. Vanwege de onrust in Noord-Ierland had de Britse regering de wens om de bases te sluiten en over te dragen aan Cyprus. De Verenigde Staten was hier echter sterk op tegen omdat ze Cyprus nodig hadden voor de verzameling van inlichtingen omdat Amerikaanse bases in Turkije indertijd gesloten werden vanwege de Turkse invasie van Cyprus. De Amerikanen besloten het openhouden van de bases te financieren, waarna de Britten hun besluit om de bases te sluiten terugdraaiden. Het Amerikaanse gebruik van Akrotiri nam daarna toe.

Wegennet

Het wegennet van Akrotiri en Dhekelia is geïntegreerd met dat van de rest van Cyprus. Door beide gebieden lopen Cypriotische wegen, waaronder 23 kilometer autosnelweg, 7 kilometer van de A6 passeert door het noordwesten van Akrotiri en 16 kilometer van de A3 passeert door Dhekelia. Ook de reguliere hoofdwegen van Cyprus passeren door beide gebieden, zoals de B6 en M1 door Akrotiri en de B3 door Dhekelia. Lokale genummerde wegen voeren ook door met name Dhekelia. De E303 is een corridor van Dhekelia naar Ayios Nikolaos.

Deze wegen zijn publiekelijk toegankelijk. Het is niet mogelijk om zonder autorisatie de eigenlijke bases op te rijden, maar het omliggende land is vrij te berijden.

Grens met Cyprus & Noord-Cyprus

Er zijn geen grenscontroles tussen Cyprus en de gebieden Akrotiri en Dhekelia. Er zijn wel grenscontroles tussen deze Britse gebieden en Noord-Cyprus. Niet alle wegen naar Noord-Cyprus zijn te berijden, al het verkeer wordt via grensovergangen geleid, dit zijn Beyarmudu en naar Gazimağusa (Famagusta). Langs de autosnelwegen wordt ook niet met borden aangegeven dat verkeer Brits gebied binnenrijdt of verlaat.

Wegnummering

De algemene Cypriotische wegnummering is van toepassing.

Maximumsnelheid

De algemene maximumsnelheid van Cyprus geldt ook in Akrotiri en Dhekelia, dus 50 km/h binnen de bebouwde kom, 80 km/h buiten de bebouwde kom en 100 km/h op autosnelwegen. De maximumsnelheid staat aangegeven in kilometers per uur.

Oorspronkelijk was de maximumsnelheid in 1959 in de Motor Vehicles and Road Traffic Ordinance vastgesteld. De maximumsnelheid werd per wegvak vastgesteld en was maximaal 40 mph (65 km/h).[1]

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan