Al Bréck

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Al Bréck

Pont Viaduc

Overspant Pétrusse
Rijstroken 2
Totale lengte 308 meter
Hoofdoverspanning 15 meter
Hoogte brugdek 45 meter
Openstelling 29-08-1861
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Al Bréck, ook wel bekend als de Pont Viaduc of Passerelle, is een brug in Luxemburg. De brug is onderdeel van de N50 en is gelegen aan de zuidkant van het centrum van Luxembourg.

Kenmerken

De Al Bréck heeft een lengte van 308 meter en overbrugt het dal van de Pétrusse. De brug verbindt het station met het centrum van de stad. De brug heeft een brugdekhoogte van 45 meter en is één van de drie grote dalviaducten in Luxembourg. De brug is enkel te berijden vanuit het zuiden naar het noorden en heeft 2 rijstroken. Verder ligt er ook nog een breed fietspad over de brug en kent de brug aan beide zijden trottoirs. Het brugdek heeft een breedte van ongeveer 16 meter. De brug kent 24 bogen, waarvan er 9 de hoofdoverspanningen vormen met een lengte van 15 meter. De overige bogen kennen een lengte tussen de 8 en de 15 meter. De pilaren van het viaduct hebben maximaal een lengte van 35 meter. De brug kent meerdere namen, waarvan (Pont) Viaduc, Al Bréck en Passerelle het meest gebruikt worden. De brug is één van de oudste dalbruggen van Luxemburg[1].

Geschiedenis

De brug is in 2 jaar gebouwd. De bouw van het viaduct begon op 5 oktober 1859. Het viaduct is ontworpen door de ingenieurs Auguste Letellier en Achille Grenier en werd 29 augustus 1861 geopend. De brug is toentertijd gebouwd om het zuidelijker gelegen Luxembourg Gare, dat reeds was geopend in 1859, te verbinden met het centrum van de stad. Vanaf 1900 werd de brug hernoemd in de Al Bréck (Oude Brug) omdat er vanaf dat jaar werd gebouwd aan de Nei Bréck (Nieuwe Brug), namelijk de Pont Adolphe. In 1960 is de brug grootschalig gerenoveerd en verbreed[2].

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten bekend van de brug.

Referenties