Alagoas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Alagoas.png
Alagoas.png
Hoofdstad Maceió
Grootste stad Maceió
Oppervlakte 27.768 km²
Inwonertal 3.121.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AL

Alagoas is een staat in Brazilië, gelegen in het noordoosten van het land. Het is één van de kleinste staten van Brazilië met een oppervlakte van iets minder dan 28.000 km² en is daarmee iets kleiner dan Nederland. Alagoas telt ruim 3 miljoen inwoners en de hoofdstad is Maceió.

Inleiding

Alagoas ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan Pernambuco, in het westen een klein stukje aan Bahia en in het zuiden aan Sergipe. De hoofdstad Maceió ligt centraal aan de kust. Arapiraca is de enige andere grotere stad in de staat. Alagoas is heuvelachtig en de kuststreek is bedekt met bos. Het binnenland is droger en bestaat voornamelijk uit lage begroeiing en landbouwgebieden. De rivier de São Francisco vormt de grens met Sergipe en is één van de belangrijkste rivieren van Brazilië.

Wegennet

Alagoas heeft een redelijk uitgebreid wegennet, dat de diverse steden en landbouwgebieden met elkaar verbindt. De BR-101 is de hoofader van Alagoas en is op een toenemend aantal plekken met 2x2 rijstroken uitgebouwd, alhoewel het meestal niet beschouwd wordt als een snelweg. De BR-104 begint in Maceió en voert noordwaarts. De BR-316 is de belangrijkste weg naar het binnenland van Alagoas. De BR-423 doorkruist het westen van Alagoas. Er zijn geen echte snelwegen in Alagoas, alhoewel de BR-101 en BR-104 deels met 2x2 rijstroken zijn uitgevoerd. De AL-101 vormt de kustroute van Alagoas.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins