Albanië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Albania.svg
Shqipëria
Albanië.png
Hoofdstad Tiranë
Oppervlakte 28.748 km²
Inwonertal 3.011.000
Lengte wegennet 18.000 km
Lengte snelwegennet 111 km[1]
Eerste snelweg 2009
Benaming snelweg Autostradë

Autoudhë

Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AL

Albanië (Shqipëria) is een klein land in Zuidoost-Europa. Het Balkanland telt 3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 28.748 km², een derde kleiner dan Nederland. De hoofdstad is Tiranë (Tirana), centraal gelegen in het land.

Inleiding

Albanië is een bergachtig land, wat daardoor relatief geïsoleerd ligt. Het land grenst in het noorden aan Montenegro en Kosovo, in het oosten aan Macedonië en in het zuiden aan Griekenland. Aan de overkant van de Adriatische Zee ligt Italië. Het land heeft buiten de hoofdstad Tiranë (726.000 inw.) relatief weinig grote steden, Durrës telt 210.000 inwoners, Vlorë 125.000 en Elbasan 101.000 inwoners. Albanië is zeer bergachtig met als hoogste punt de Korab op 2764 meter. Het gehele binnenland en het zuiden van het land is sterk bergachtig, enkel de noordelijke kuststrook is vlakker. Buiten Albanië wonen er ook veel Albanezen in Kosovo en Macedonië en in mindere mate in Montenegro en Griekenland. De taal is afwijkend van andere talen in de regio, mede doordat het land historisch gezien altijd geïsoleerd heeft gelegen.

Albanië was van 1946 tot 1992 een communistische staat. In 1960 brak het land met de Sovjetunie, waarna het een alliantie met China aanging. Die eindigde in 1978, waarna het land steeds verder geïsoleerd raakte. De leider, Enver Hoxha, overleed in 1985. Vanaf 1990 werd burgers meer vrijheden gegund, waarna de dictatuur in 1991 eindigde. De jaren 90 waren economisch moeilijke jaren, met een zware overgang van een planeconomie naar een vrije markteconomie, waarbij de instabiliteit in de regio tot 1995 de economische groei geen goed deed. In 1997 was er grote onrust in het land. Na 2000 gaat het beter met Albanië, de regio wordt wat rustiger, alhoewel er nog naweeën zijn van de Kosovo-oorlog en een korte guerrillaoorlog in buurland Macedonië. In 2009 werd Albanië lid van de NAVO. De Albanese economie groeide tijdens de economische crisis van 2009 als één van de weinige landen in Europa. Infrastructurele problemen zoals elektra en watervoorzieningen zijn nog obstakels.

Wegennet

De A1 door het gebergte.

Tot de jaren 90 waren er feitelijk geen wegen in Albanië. Privébezit van een auto was onder Hoxha niet toegestaan. Daardoor had Albanië het minst ontwikkelde wegennet van Europa, met slechts een handjevol verharde wegen, vaak in slechte toestand. Buiten de allerbelangrijkste hoofdroutes kon men enkel met jeeps rijden. Benzine was amper verkrijgbaar. Na 2000 verbeterde dit sterk, met name vanaf 2005 toen grootschalig wegen werden aangelegd en de belangrijke wegen vernieuwd werden. Een expressweg bestaat tussen de hoofdstad Tiranë en de kuststad Durrës. De meeste doorgaande wegen verkeren in goede conditie, met relatief hoge ontwerpstandaarden voor hoofdwegen, vaak met smalle vluchtstroken en een modern alignement. In 2009 opende de eerste snelweg van Albanië, onderdeel van een 170 kilometer lange, in aanbouw zijnde snelweg vanaf Durrës tot aan Morinë aan de grens met Kosovo. In 2012 opende de tweede snelweg, de A2. Meerdere snelwegen staan nog op het programma, bijvoorbeeld de Adriatisch-Ionische corridor vanaf de grens met Montenegro naar Griekenland en een snelweg naar Macedonië. Tevens wordt de expressweg van Tiranë naar Durrës gemoderniseerd en verbreed naar 2x3 rijstroken. Het autobezit in Albanië neemt snel toe, maar blijft in vergelijking achter op landen als Montenegro of Kroatië.

Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg


Bewegwijzering

Albanie grensbord.png

De bewegwijzering is duidelijk een kopie van die in Italië, wat logisch is gezien de lange historische verhoudingen tussen beide landen. Dit betekent dat de Italiaanse onvolkomenheden ook in Albanië voorkomen. Bewegwijzering op snelwegen is groen, op gewone wegen blauw. Hoofdletters worden gebruikt. Buiten de hoofdwegen en in de steden is de bewegwijzering zeer spaarzaam.

Wegnummering

Wegen in Albanië hebben de prefix "SH", wat afgeleid is van de Albaneze naam van het land; Shqipëria. Snelwegen hebben een A-nummer, waarbij de A1 (Autostradë 1) genoemd wordt als de snelweg van Tiranë naar Durrës en Han I Hotit aan de grens met Montenegro. De A2 zou van Durrës naar Gjirokastër aan de grens met Griekenland lopen. De A3 zou van Rrogozhinë naar de grens met Macedonië bij Kafasan lopen. De betrouwbaarheid van deze wegnummers mag in twijfel worden getrokken, aangezien er geen bronnen of foto's zijn die deze nummers bevestigen. De genoemde nummering is omstreden zeker gezien het feit dat de enige opengestelde snelweg in 2009 maar één rijbaan heeft en niet voltooid is.

Grenzen

De grenscontroles met Albanië zijn niet heel streng, maar corruptie komt veel voor. Daarnaast moeten voertuigen een eco-tax betalen om het land binnen te komen. De hoogte hiervan wil afhankelijk zijn van de corruptie, maar is doorgaans niet meer dan enkele euro's. De overige wegen zijn tolvrij. Het grensoverschrijdend verkeer is nog vrij beperkt, de drukste verbindingen lijken naar Montenegro en Kosovo te gaan.

Tol

Sinds 2018 wordt tol geheven op de A1, de eerste tolweg van Albanië.[2]

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden