Albany

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albany New York.jpg

Albany is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. De stad zelf telt 101.000 inwoners, maar heeft een agglomeratie met 905.000 inwoners (2022), onder andere bestaande uit de steden Troy, Schenectady en Rotterdam.

Inleiding

Het Empire State Plaza.

Albany is gelegen aan de Hudson River, en even ten noorden van de stad stroomt de Mohawk River. De stad ligt 210 kilometer ten noorden van New York City en 200 kilometer ten oosten van Syracuse. Boston ligt 220 kilometer naar het oosten, en Montréal ligt 325 kilometer naar het noorden. De economie is sterk afhankelijk van de overheid van de staat New York. De staatsregering zetelt onder andere in het markante Empire State Plaza. Aangezien de staat New York veel inwoners telt is de omvang van de overheid vrij groot. Daarnaast is de technologiesector belangrijk voor het stedelijk gebied. Het inwonertal daalde van 135.000 in 1950 naar 97.000 in 2010, daarna weer iets groeiend. De agglomeratie bestaat feitelijk uit twee centra die aan elkaar gegroeid zijn, enerzijds Albany met voorsteden als Rensselaer, Troy, Watervliet en Rensselaerville, en anderzijds Schenectady met suburbs als Scotia en Rotterdam. Iets naar het westen ligt nog de stad Amsterdam. Opvallend is het aantal Nederlandse namen, dat komt omdat het ooit door Nederlanders gesticht is. Langs de Interstate 87 naar het noorden liggen nog wat verdere voorsteden zoals Saratoga Springs.

Wegennet

De South Mall Arterial ter hoogte van het Empire State Plaza.

Alhoewel het snelwegennet niet zo heel groot is, ligt Albany toch op een belangrijk kruispunt, de Interstate 87 loopt vanaf New York City naar Montréal in het noorden, en de Interstate 90 loopt vanaf Buffalo en Rochester naar Boston. De New York State Thruway loopt langs de stad, een tolweg bestaande uit delen van de I-87 en I-90. De Interstate 88 komt vanuit Binghamton in het zuidwesten en eindigt bij Rotterdam. Daarnaast zijn er twee stedelijke Interstate Highways, de Interstate 787 in Albany en de Interstate 890 in Schenectady. De State Route 7 verbindt I-787 met I-87 ten noorden van de stad en de State Route 85 is een invalsweg van Albany aan de westkant van de stad. Daarnaast lopen grote US Highways door de stad, zoals US 4, US 9 en US 20.

Congestie

Albany is niet erg filegevoelig. Files zijn vaak kort en meestal een gevolg van een gedateerd wegennet met verouderde ontwerpeisen.

Referenties


Expressways in Albany

I-87.svgInterstate 88Interstate 90Interstate 787Interstate 890SR-7SR-85