Albulapass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Albulapass
Albulapass.jpg
Hoogte 2.312 m
Weg K749
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - juni
Opengesteld 1865
Kaart kaart

De Albulapass (Reto-Romaans: Pass da l'Alvra) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De bergpas is 2.312 meter hoog, en is van secundair karakter. De Kantonstrasse 749 loopt eroverheen.

Kenmerken

De Albulapass begint in La Punt in het Engadin op circa 1900 meter boven zeeniveau. Direct volgen enkele haarspeldbochten en stijgt men naar 2.100 meter. Daarna volgt een rechter stuk door een woest dal naar de bergpas. Heel bijzonder is het uitzicht op de Albulapass niet, en een hoogspanningsleiding ontsiert het uitzicht enigszins. Ter hoogte van de pashoogte is de weg behoorlijk smal, elders zijn er twee gemarkeerde rijstroken. Daarna volgt de vrij forse afdaling aan de noordzijde. Al snel komt men onder de boomgrens en daalt men af naar Tiefencastel op circa 800 meter boven zeeniveau. Vanaf hier begint de Julierpass.

Geschiedenis

In 1695 werd voor het eerst gebruikgemaakt van de Albulapass en tussen 1855 en 1865 is de Albulapass als verharde weg aangelegd. De pas werd op hetzelfde moment voltooid als de Berninapass. De Albulapass is vrij smal en heeft geen belangrijke functie en wordt vooral door toeristen gebruikt. De bergpas is vanwege lawinegevaar tot in juni gesloten.

In 1904 opende de Albulabahn, die met een 5,9 kilometer lange tunnel onder de Albulapass heen gaat. Tot en met het winterseizoen 2010/2011 reden over de Albulabahn in de winter autotreinen, maar die zijn opgeheven omdat het niet meer rendabel bleek. Verkeer kan 's winters gebruikmaken van de westelijker gelegen Julierpass die het hele jaar door sneeuwvrij wordt gehouden. Daarnaast zijn er de autotreinen die sinds 1999 door de Vereinatunnel rijden, iets ten oosten van de Flüelapass.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass