Alexandra Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexandra Bridge
BC-1.svg
Alexandra Bridge.jpg
Overspant Fraser River
Rijstroken 1x2
Totale lengte ~490 meter
Hoofdoverspanning 250 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1964
Verkeersintensiteit 2.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Alexandra Bridge is een boogbrug in Canada, gelegen over de Fraser River in British Columbia.

Kenmerken

De Alexandra Bridge is een grote stalen boogbrug. de totale bruglengte bedraagt circa 490 meter, waarvan de hoofdoverspanning een boogbrug met hooggelegen dek is, met een overspanning van circa 250 meter. Aan beide uiteinden zijn aanbruggen over de spoorlijnen die over beide oevers van de Fraser River verlopen. De brug is gelegen in de Fraser Canyon, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Hope. Het dichtstbijzijnde gehucht is Spuzzum. De brug is onderdeel van de Highway 1, die hier wisselt van de westoever naar de oostoever van de Fraser River.

Geschiedenis

De Fraser River stroomt ten noorden van Hope door een langgerekte canyon, de Fraser Canyon. De rivier was in de beginjaren van de ontwikkeling van British Columbia de voornaamste route vanaf het binnenland naar de Lower Mainland. Tijdens de goudkoorts van de jaren 1860 werd hier de eerste brug gebouwd van de Cariboo Wagon Trail.[1] Deze brug werd in 1861 in gebruik genomen maar werd in 1892 weggeslagen tijdens een overstroming en is daarna niet hersteld omdat de spoorwegen inmiddels gereed waren gekomen als alternatief.

In 1926 werd de eerste hangbrug voor gemotoriseerd verkeer gebouwd.[2] Deze smalle hangbrug was echter niet geschikt voor grotere vrachtwagens. Om dit probleem op te lossen is 1 kilometer stoomafwaarts de hedendaagse Alexandra Bridge aangelegd, onderdeel van een project om de Trans-Canada Highway door de Fraser Canyon geschikt te maken voor zwaar verkeer en hogere rijsnelheden van rond 80 km/h. De brug is tussen 1960 en 1962 aangelegd, maar is pas in 1964 in gebruik genomen in combinatie met de andere upgrades van de Trans-Canada Highway door de Fraser Canyon.[3][4] De historische hangbrug uit 1926 bestaat nog.

De route van de Trans-Canada Highway door de Fraser Canyon verloor vanaf 1986 aan belang omdat toen de Coquihalla Highway als autosnelweg gereed kwam tussen Hope, Merritt en Kamloops. Deze autosnelweg voert over een veel hogere bergpas, maar is voor snelverkeer een aanzienlijk snellere route dan de oude route via de Fraser Canyon.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 2.900 voertuigen van de Alexandra Bridge gebruik.[5]

Zie ook

Referenties