Alexiatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexiatunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist Spoorlijn Hilversum - Amersfoort
Lengte 249 meter
Openstelling 2022
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Alexiatunnel, in een eerder stadium aangeduid met de werknaam Oosterengtunnel, is een onderdoorgang die in de periode 2020 tot en met 2022 is aangelegd in de stad Hilversum in Nederland. De tunnel heeft een gesloten deel van 249 meter lengte. Doordat de lengte van het gesloten gedeelte (net) korter is dan 250 meter, is de Alexiatunnel geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang is gelegen in de Oosterengweg en kruist de spoorlijn Hilversum - Amersfoort en de HOV-baan Hilversum - Huizen. De tunnel heeft twee buizen die boven elkaar zijn gelegen: de onderste tunnelbuis is bestemd voor gemotoriseerd verkeer, de bovenste buis is bestemd voor (brom)fietsers en voetgangers. De Alexiatunnel is na de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht de tweede dubbeldekstunnel van Nederland.

Achtergrond

De Alexiatunnel ligt aan de oostkant van Hilversum en is gelegen in de oostelijke (stads)ring van Hilversum. De aanleg van de onderdoorgang onder de spoorlijn Hilversum - Amersfoort komt voort uit de aanleg van de Hoogwaardig Openbaar Vervoersverbinding (HOV) Hilversum - Huizen waarvan het besluit in februari 2014 is genomen. Door de aanleg van de HOV-verbinding parallel aan en direct naast de spoorlijn zou de oversteek voor het overige verkeer over twee openbaar vervoer-verbindingen te lang en daarmee onveilig worden. Gevoegd bij het landelijke beleid om het aantal overwegen te verminderen en omdat de betreffende overweg al tot congestie leidde op de drukke ringweg van Hilversum, is in 2012 het plan op tafel gekomen om de nieuwe busbaan en de spoorlijn ongelijkvloers te kruisen.

De onderdoorgang bestaat uit twee boven elkaar gelegen buizen en is in twee fases gebouwd. De onderste tunnelbuis, bestemd voor gemotoriseerd verkeer, is aangelegd vanaf maart 2020. De planning was dat de tunnel in oktober 2021 gereed zou zijn, maar in maart 2021 werd bekend gemaakt dat er een vertraging van zes tot tien maanden was opgetreden. In januari 2022 werd aangegeven dat de opening in augustus 2022 te verwachten is. De tunnelbuis kent een gesloten gedeelte van 249 meter. De bovenste tunnelbuis die een gesloten gedeelte heeft van ongeveer 50 meter is daarna aangelegd en is in de loop van 2022 gereed gekomen. De hele constructie is, inclusief hellingbanen, 440 meter lang.

De tunnel is aangelegd door aannemer BAM. De officiële start van de werkzaamheden was op 30 maart 2020. Omdat er woningen aan weerszijden van de vrij smalle Oosterend liggen is een groot deel van de werkzaamheden uitgevoerd vanaf een verschuifbare bouwbrug. Die bouwbrug is boven de bouwkuip aangelegd vanaf waar met grote kranen gewerkt kon worden.[1] Daarnaast zijn de wanden van de bouwput zogenaamde cutter soil mix-wanden (CSM wanden). Voordeel van deze CSM wanden is dat deze trillingsvrij aangebracht kunnen worden.

Naamgeving

De naam Alexiatunnel werd in januari 2021 door de gemeente Hilversum bekend gemaakt.[2] Twee andere tunnels in Hilversum zijn ook vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis. De Beatrixtunnel ligt ter hoogte van het station Hilversum en de Prinses Amaliatunnel elders in de Ring Hilversum.

Referenties