Alfred Harrell Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Alfred Harrell Highway is een county road in Kern County, California, gelegen in de vallei van de Kern River net buiten de stad Bakersfield. De weg is gedeeltelijk een freeway. De Alfred Harrell Highway is in totaal 17 kilometer lang, waarvan 6 kilometer als autosnelweg is uitgevoerd.

Routebeschrijving

De Alfred Harrell Highway begint ten oosten van Bakersfield op een kruispunt met de State Route 178. De weg is in eerste instantie een gelijkvloerse, enkelbaans weg en verloopt noordwaarts naar de vallei van de Kern River. De weg voert langs het Kern River County Park en het Hart Memorial Park. Ten westen van dit park wordt de Alfred Harrell Highway een autosnelweg met 2x2 rijstroken en heeft drie ongelijkvloerse aansluitingen. De autosnelweg voert langs een steile helling door een woestijnachtig gebied langs de Kern River. Vlak voor de bebouwde kom van Bakersfield splitst de rijbaan zich in twee takken naar Panorama Drive, een stadsweg.

Geschiedenis

Tussen 1921 en 1936 werd het Hart Memorial Park aangelegd op de oever van de Kern River net buiten Bakersfield. Het park is eind jaren '40 en begin jaren '50 fors vergroot in oppervlakte. Vanwege de populariteit werd in 1956 besloten om met federale financiering een autosnelweg aan te leggen. De California Highway Commission keurde het project op 25 september 1956 goed. Op 5 november 1956 keurde ook het U.S. Bureau of Public Roads de bouw van de weg goed. Het westelijk deel van deze autosnelweg is daadwerkelijk aangelegd in de periode 1957-1958.[1] Het was ook voorzien om het oostelijk deel uiteindelijk als autosnelweg aan te leggen, bij kruispunten is een ruimtereservering gemaakt om aansluitingen aan te leggen.

De autosnelweg is aangelegd in de hoogtijdagen van publiek bezoek aan het Hart Memorial Park. Het had feitelijk hetzelfde doel als de parkways rond New York City in de jaren '20-30 die door Robert Moses werden aangelegd. Het park was uitgebreid, het had een camping, dierentuin, attractiepark, grote openbare zwembaden, warmtebronnen en was een populaire uitgaansgelegenheid in die tijd. Eind jaren '60 begonnen de bezoekersaantallen terug te lopen en diverse attracties en gelegenheden sloten vanaf de jaren '70.

De Alfred Harrell Highway is één van de weinige autosnelwegen in California waar nog het oorspronkelijke snelwegontwerp van de jaren '50 intact is. De autosnelweg is nog voor de tijd van de Interstate Highways ontworpen en heeft bijvoorbeeld een smalle middenberm zonder barrier tussen beide rijrichtingen.

De Alfred Harrell Highway is ook één van de weinige county roads in de Verenigde Staten die als autosnelweg is uitgevoerd.

Naamgeving

De weg is vernoemd naar Alfred Harrell (1863-1946) en was de superintendent van scholen in Kern County, hij richtte de eerste high school in de regio op. Hij speelde begin 20e eeuw een belangrijke rol in de ontwikkeling van Bakersfield en omgeving.[2][3]

Referenties