Algiers

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het waterfront van Algiers.

Algiers of Alger (Arabisch: الجزائر, Al-jazā’ir) is de hoofdstad en grootste stad van Algerije, gelegen aan de Middellandse Zee. De stad telt een geschatte 3.335.000 inwoners (2012). De agglomeratie, bestaand uit de 4 provincies Algiers, Blida, Boumerdès en Tipasa, telt 5.370.000 inwoners.

Inleiding

Algiers ligt centraal in het noorden van Algerije aan de Middellandse Zee. De stad valt grotendeels samen met de provincie (wilaya) Algiers, maar is ook significant in de provincie Tipasa gegroeid aan de westkant. De provincies Blida, Boumerdès en Tipasa kennen uitgestrekte gebieden ver van de stad Algiers, maar het grootste deel van de bevolking woont binnen de agglomeratie Algiers.

Algiers is gelegen in een kustvlakte, met in het westen van de stad wat heuvels. De kuststrook bij Algiers is 20 tot 30 kilometer breed, ten zuiden daarvan liggen hogere bergen met toppen tot 1.000 meter, onderdeel van de Tell Atlas. De kern van het stedelijk gebied ligt rond de Baai van Algiers en meet ongeveer 30 kilometer van oost naar west en 10 kilometer vanaf de zee landinwaarts. Daarbuiten ligt een ring van kleine en middelgrote steden die tot de agglomeratie behoren, maar nog niet tot het continu bebouwde gebied.

Algiers heeft een groot historisch centrum. De stad was vroeg een belangrijke haven aan de Middellandse Zee, alhoewel de bevolkingsgroei met name sinds onafhankelijkheid stormachtig was. In 1963 had de stad 600.000 inwoners, wat groeide naar 1,3 miljoen in 1970, 1,5 miljoen in 1998 en 3,3 miljoen in 2012. Algiers is een relatief ontwikkelde stad, met een haven, grote luchthaven en uitgebreide infrastructuur.

De stad en regio heeft een mediterraans klimaat, met hete droge zomers en milde, natte winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 16 °C in januari tot 31 °C in augustus. Er valt bijna 700 mm neerslag per jaar, beduidend meer dan in het binnenland van Algerije. Sneeuw is zeldzaam maar komt incidenteel voor. In de bergen ten zuiden van Algiers valt vaker sneeuw.

Wegennet

Het snelwegennet van Algiers.

Algiers heeft één van de meest uitgebreide snelwegennetten van Afrika, met tal van autowegen en autosnelwegen. Rondom Algiers is een ringstructuur van diverse ringwegen, rocades genaamd. De A1, ook wel bekend als de Autoroute Est-Ouest, passeert door het zuiden van Algiers en verbindt de stad met diverse steden in het westen en oosten van Algerije. De meeste snelwegen in en rond Algiers tellen 2x3 rijstroken. Tal van knooppunten verbinden de snelwegen met elkaar, zodat een redelijk integraal snelwegennet rond de stad ligt. In 2014 telde de verstedelijkte regio 225 kilometer snelweg.

Het verkeer in Algiers is chaotisch. Verkeersregels worden nauwelijks gerespecteerd en bij filevorming is het niet ongebruikelijk om op de vluchtstroken te rijden, of om met 5 rijen breed op 3 rijstroken te rijden.

Autosnelwegen in Algiers

A1A2A3A100A102

Autoroute Algiers-Tizi OuzouRocarde NordRocade EstRocade Sud2e Rocade SudRocade OuestPénétrante de Oued Ouchayah


Geschiedenis

De eerste snelweg van Algiers was de Rocade Nord, die het centrum vanaf het oosten ontsluit. Deze snelweg opende in 1985 voor het verkeer. Een jaar later, in 1986, opende de Autoroute Algiers-Tizi Ouzou, die vanaf Algiers oostwaarts naar Tizi Ouzou loopt. In 1988 opende de Liaision Rocade Nord-Rocade Sud, alhoewel de Rocade Sud pas in 1996 voltooid was.

Het eerste deel van de A1 lag bij Algiers, en liep van Blida tot Algiers en opende in 1990 voor het verkeer. In 1996 opende de snelweg verder tot de luchthaven van Algiers, gelegen ten zuidoosten van de stad. Het inwonertal van Algiers groeide snelweg, en de bouw van nieuwe voorsteden noodzaakte een tweede zuidelijke rondweg, de Deuxième Rocade Sud, die in fases tussen 2009 en 2011 werd opengesteld. In de periode 2009-2010 is ook de Rocade Ouest langs de westkant van Algiers opengesteld.

Referenties