Allameh Jafari Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tehran-24.svg
Allameh Jafari Expressway map.png
Route 24
Begin Tehran
Einde Tehran
Lengte 9 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Shadid Sattari Expressway

Afslagsymbool.svg Shaghayegh Boulevard

Knooppuntsymbool.svg Bakeri Expressway

Afslagsymbool.svg Taavon Boulevard

Afslagsymbool.svg Azadi Stadium

Knooppuntsymbool.svg Azadegan Expressway

De Allameh Jafari Expressway (Farsi: بزرگراه علامه جعفری) is een expressway in Tehran, Iran. De snelweg vormt een korte oost-westroute door het westen van de stad en is 9 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint op een knooppunt met de Shadid Sattari Expressway. De snelweg is een verlengstuk van de Hakim Expressway, die verder oostwaarts door Tehran loopt. De snelweg telt 2x3 rijstroken over de gehele lengte. Het westelijk einde is op de Azadegan Expressway, waar de snelweg overgaan in de Hamedani Expressway.

Geschiedenis

De snelweg ontstond na de ombouw van de bestaande gelijkvloerse stadsweg. De oorspronkelijke stadsweg verliep vanaf de Sattari Expressway tot Azadi Stadium. In 2010 is de snelweg nog 1 kilometer westelijker verlengd tot de Azedegan Expressway.

Omstreeks 2006 is het oostelijk beginpunt met de Sattari Expressway uitgebouwd tot knooppunt tussen vier wegen, de Hakim Expressway, Sattari Expressway, Kashani Boulevard en de Jafari Expressway zelf. Ook zijn toen enkele kruisingen westelijk hiervan afgesloten. In 2010 verrees het knooppunt met de Bakeri Expressway en in 2011 werd het knooppunt met de Azadegan Expressway geopend. In 2017 werd het laatste kruispunt afgesloten, met Taavon Boulevard. Ook werd in 2017 het kruispunt met bij Azadi Stadium ongelijkvloers gemaakt. Daarmee was de gehele route free-flow te berijden. In 2017 opende ook de Hamedani Expressway als verlenging naar de westelijke suburbs van Tehran.

Referenties


Flag of Iran.svgExpressways en Freeways in Iran Flag of Iran.svg

Tehran Urban Expressways
Abshenasan ExpresswayAhang ExpresswayAllameh Jafari ExpresswayAshrafi Esfahani ExpresswayKashani ExpresswayAzadegan ExpresswayBabayi ExpresswayBagheri ExpresswayBakeri ExpresswayBasij ExpresswayBehesht-e-Zahra ExpresswayBesat ExpresswayChamran ExpresswayDoran ExpresswayFath ExpresswayHakim ExpresswayHamedani ExpresswayHemmat ExpresswayImam Ali ExpresswayJalal-e-Ale Ahmad ExpresswayJavaneh ExpresswayKazemi ExpresswayKordestan ExpresswayMahallati ExpresswayModares ExpresswayJenah ExpresswayNajafi Rastegar ExpresswayNavvab ExpresswayNiayesh ExpresswayNorthern Behesht-e-Zahra ExpresswayQale Morghi ExpresswayResalat ExpresswaySadr ExpresswaySaidi ExpresswaySayyad ExpresswayShahid Bakeri ExpresswayShadid Sattari ExpresswayShahid Haghani ExpresswayNouri ExpresswayTondguyan ExpresswayYadegar-e-Emam ExpresswayYasini ExpresswayZeinoddin Expressway
Freeways
Freeway 1Freeway 2Freeway 5Freeway 7Freeway 9Freeway 16Qom - Garmsar FreewaySaveh - Hamadan FreewayTehran - Pardis FreewayTehran North FreewayGhadir Freeway