Alte Rheinbrücke Rheinfelden

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alte Rheinbrücke Rheinfelden
Blank.png
Alte Rheinbrücke Rheinfelden.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 1x1
Totale lengte 147 meter
Hoofdoverspanning 45 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 15-12-1912
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Alte Rheinbrücke Rheinfelden is een historische boogbrug over de Rijn op de grens van Duitsland en Zwitserland bij Rheinfelden.

Kenmerken

De Alte Rheinbrücke bestaat uit twee betonnen boogbruggen, verbonden via een klein eiland. De noordelijke ligt op de grens en is circa 110 meter lang met drie overspanningen, de langste bedraagt 45 meter tussen het hart van de beide pijlers. De zuidelijke is 50 meter lang en heeft twee overspanningen.

De brug vormt de begrenzing van de meeste scheepvaart op de Rijn, het is de meest stroomopwaarts gelegen brug voor alle scheepvaart groter dan kleine bootjes. Aan Duitse zijde bevindt zich vlak voor de brug nog een bedrijf met watergebonden infrastructuur.

De brug verbindt Rheinfelden met elkaar, deze plaats heeft een Duits en Zwitsers deel. De brug is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De brug ligt 2,5 kilometer stroomopwaarts van de Rheinfelder Brücke van de A861 en is de enige niet-snelwegbrug bij Rheinfelden.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd was er een veerdienst over de Rijn bij Rheinfelden. De eerste vaste brug is in de Middeleeuwen gebouwd, rond de tweede helft van de 12e eeuw, de eerste referentie aan een brug bij Rheinfelden dateert van 1198. Dit was destijds de oudste brug over de Rijn tussen Konstanz en Strasbourg.[1] Vanwege de beperkte breedte van de Rijn en het kleine eiland was deze brug wel aanzienlijk eenvoudiger dan andere middeleeuwse bruggen die kort nadien over de Rijn verschenen, zoals de Mittlere Brücke in Basel.

Zoals gebruikelijk in die tijd is de brug veelvuldig weggeslagen door hoog water of ijsgang. Ook door militair conflict in de latere middeleeuwen en vroegmoderne tijd is de brug veelvuldig verwoest en weer hersteld.

Nadat het Zwitserse deel van de brug in 1897 afbrandde werd een aanbesteding uitgeschreven voor een modernere vervanging.[2] De brug is in de periode 1911-1912 aangelegd en op 15 december 1912 opengesteld. De brug was bijna 100 jaar de enige brug over de Rijn bij Rheinfelden, het was ook de enige brug tussen Basel en Bad Säckingen, opmerkelijk omdat beide oevers van de Rijn betrekkelijk dichtbevolkt zijn. De brug was dan ook in gebruik voor regulier verkeer.

Nadat in 2006 de Rheinfelder Brücke van de A861 ten westen van Rheinfelden opende is de Alte Rheinbrücke afgesloten voor vrachtverkeer, en is een nacht- en zondagsrijverbod ingesteld. Niet lang daarna in 2008 is de brug volledig voor het autoverkeer gesloten, dat tegenwoordig alleen van de Rheinfelder Brücke gebruik kan maken.[3] Wel rijden bussen en taxi's nog over de brug.

Zie ook

Referenties