Amapá

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Amapa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Macapá
Grootste stad Macapá
Oppervlakte 142.815 km²
Inwonertal 669.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AP

Amapá is een staat in Brazilië, gelegen in het noorden van het land. De staat is één van de kleinere, met een oppervlakte van ruim 140.000 km² en telt 669.000 inwoners, waarvan 370.000 in de hoofdstad Macapá wonen.

Inleiding

Amapá beslaat het noordelijkste deel van de Atlantische kust van Brazilië, en grenst enkel aan de staat Pará, en verder aan Suriname en Frankrijk, via Frans-Guyana. Meer dan de helft van de inwoners woont in de hoofdstad Macapá, de overige plaatsen zijn niet veel meer dan dorpen. Het meerendeel van de staat is laaggelegen en bedekt met tropisch regenwoud. Alleen in de kuststreek heeft wat ontbossing plaatsgevonden. Amapá behoorde voor 1943 tot de staat Pará.

Wegennet

De staat heeft twee wegen, de BR-156 en BR-210. Beide wegen zijn buiten de regio Macapá onverhard. Het is niet mogelijk om over de weg naar andere delen van Brazilië te reizen. Er is wel een brug naar Frans-Guyana, maar geen wegverbindingen naar Suriname. Er zijn geen snelwegen in Amapá. De staat is daarmee zeer geïsoleerd van de rest van Brazilië.

Referenties


Staten van Brazilië

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins