Amarillo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amarillo Texas.jpg

Amarillo (uitspraak: AM-ə-RIL-oh) is een stad in de Amerikaanse staat Texas, gelegen in de 'Texas Panhandle'. Amarillo telt 201.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 271.000 inwoners (2022).

Inleiding

Amarillo is de noordelijke van de twee grote steden van de Texas Panhandle, de andere is het 180 kilometer zuidelijker gelegen Lubbock. Amarillo ligt in een vlak steppegebied en is ongeveer 50/50 verdeeld in Potter County en Randall County. De stad ligt niet aan een rivier van enig belang, maar 30 kilometer noordelijker stroomt de Canadian River. De economie van de regio is gebaseerd op grondstoffen en verwerkingsindustrie, met name van vlees. Rondom Amarillo wordt veel aardgas gewonnen. Amarillo is nationaal bekend vanwege Pantex, de enige plaats in de Verenigde Staten waar nucleaire wapens geassembleerd en vernietigd worden.

Het inwonertal van Amarillo groeit gestaag, ongeveer gelijk opgaand met de gemiddelde bevolkingsgroei in de Verenigde Staten. Het is geen groeistad zoals Austin, Dallas of Houston, maar ook geen krimpstad zoals het platteland van Texas. In de jaren '50 overschreed de stad de 100.000 inwoners en groeide langzaam tot 200.000 inwoners in 2020. De huisvesting in Amarillo is zeer betaalbaar. Amarillo heeft een landklimaat, met warme zomers en koude winters. De maximumtemperatuur ligt op gemiddeld 33 °C in juli en de minimumtemperatuur ligt gemiddeld op -5 °C in januari. Amarillo is een zeer zonnige stad, neerslag valt in de winter in de vorm van sneeuw en in de zomer vaak bij onweersbuien. Vanwege de ligging in 'Tornado Alley' komen tornado's in het voorjaar frequent voor in de regio. Ten zuidoosten van Amarillo ligt de Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon in de Verenigde Staten.

Wegennet

Het wegennet rond Amarillo.

Amarillo is een knooppunt voor het verkeer in dit deel van de Verenigde Staten. De Interstate 27 begint in Amarillo en loopt zuidwaarts naar Lubbock. De Interstate 40 verloopt oost-west vanaf Oklahoma City naar Albuquerque. Amarillo ligt ongeveer halverwege beide steden langs I-40. I-27 en I-40 kruisen elkaar via een turbineknooppunt, één van de weinige volledige turbineknooppunten in de Verenigde Staten.

Een aantal US Highways lopen door Amarillo. De US 87 verloopt vanaf Amarillo noordwaarts door de Texas Panhandle en is een redelijk belangrijke corridor voor doorgaand (vracht)verkeer. De US 60 verloopt vanaf Amarillo noordoostwaarts naar Oklahoma. De US 287 verbindt Amarillo met Fort Worth en is de belangrijkste niet-freeway naar andere delen van Texas.

Rondom Amarillo loopt de Loop 335, een volledige ringweg van 64 kilometer lengte. Deels loopt Loop 335 vrij ruim buiten Amarillo. De Loop 335 is geen freeway, maar wel deels een 2x2 divided highway. Doorgaand noord-zuidverkeer in Amarillo moet of dwars door het centrum, omdat de I-27 overgaat in de US 87 die geen freeway is, of verkeer moet rond Amarillo via Loop 335. De US 87 is noordelijk van downtown een freeway.

Geschiedenis

I-40 is in de jaren '60 door Amarillo aangelegd en was oorspronkelijk de enige Interstate Highway die voor Amarillo voorzien was. In 1968 was de I-40 door de stad voltooid en verving de US 66. Later werd daar de I-27 aan toegevoegd, die deels over de bestaande US 87 zou gaan lopen. De US 87 was oorspronkelijk een 2x2 divided highway door Amarillo en is in de tweede helft van de jaren '70 omgebouwd tot freeway, inclusief het turbineknooppunt met I-40.

Toekomst

Het is gepland de Loop 335 rond Amarillo gefaseerd om te vormen tot freeway, als eerste aan de zuidkant van Amarillo, en vermoedelijk daarna aan de westkant. Het zal echter nog jaren duren voordat de gehele Loop 335 een freeway is. Er zijn ambitieuze plannen voor de bouw van twee 5-level stacks met I-40 aan beide kanten van Amarillo. Dit worden de eerste knooppunten met flyovers in de stad.[1]

Tol

Er zijn geen tolwegen in Amarillo en die zijn vooralsnog ook niet gepland.

Verkeersintensiteiten

De drukste snelweg van Amarillo is de Interstate 40, die in 2012 maximaal 95.000 voertuigen per dag verwerkte ten oosten van de I-27. Dagelijks rijden 41.000 voertuigen door het centrum van Amarillo omdat de I-27 hier ontbreekt.[2]

Referenties