Amazonas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Amazonas.svg
Amazonas.png
Hoofdstad Manaus
Grootste stad Manaus
Oppervlakte 1.570.746 km²
Inwonertal 3.481.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AM

Amazonas is een staat in Brazilië, gelegen in het noordwesten van het land. De staat is de grootste van Brazilië, met een oppervlakte van ruim 1,5 miljoen km². De staat telt bijna 3,5 miljoen inwoners, waarvan er 2 miljoen in en rond de hoofdstad Manaus wonen, één van de meest geïsoleerde metropolen ter wereld.

Inleiding

Amazonas is een zeer uitgestrekte staat, waar de rivier de Amazone dwars doorheen stroomt, en waar de staat ook naar vernoemd is. De staat meet bijna 1.900 kilometer van oost naar west en 1.300 kilometer van noord naar zuid. Het grenst aan de Braziliaanse staten Roraima, Pará, Mato Grosso, Rondônia en Acre, en heeft internationale grenzen met Peru, Colombia en Venezuela. Tweederde van alle inwoners woont in de hoofdstad Manaus. Vrijwel de gehele staat is bedekt met ondoordringbaar regenwoud, die doorsneden wordt door de Amazone en de machtige zijrivieren. De rivier heeft nauwelijks verval, op de grens met Peru stroomt ze op nog geen 100 meter hoogte. De Pico da Neblina, een 2.994 meter hoge berg, ligt op de grens met Venezuela en is het hoogste punt van het land. Alleen deze omgeving is bergachtig.

Wegennet

In de staat Amazonas zijn nagenoeg geen verharde wegen. De meeste verharde wegen vindt men in de agglomeratie Manaus. De BR-319 is de voornaamste noord-zuidroute door de staat, en begint in Manaus. De BR-319 is in 1973 voltooid en was na enkele jaren al niet meer begaanbaar. De BR-319 is eigenlijk niet meer dan een karrespoor en voor gewone voertuigen niet begaanbaar. Geleidelijk wordt de weg geasfalteerd. De BR-230 vormt een oost-westroute in het nauwelijks bevolkte zuidoosten van de staat. Deze weg is ook niet verhard, maar wel beter te berijden dan de BR-319. Deze weg zou uiteindelijk naar Iquitos moeten lopen, maar het westelijk deel is nooit aangelegd. De BR-174 verloopt vanaf Manaus naar het noorden, dit is de enige verharde doorgaande weg van de staat. Bij Manaus is op 24 oktober 2011 de Ponte Rio Negro opengesteld, een grote tuibrug over de Rio Negro, een brede zijrivier van de Amazone. Deze brug verwerkt verkeer over de AM-070, één van twee genummerde staatswegen van Amazonas, de andere is de AM-010.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins