Ambassador Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ambassador Bridge
Ontario 3.svg
Ambassador Bridge.jpg
Overspant Detroit River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.286 meter
Hoofdoverspanning 564 meter
Hoogte brugdek 46 meter
Openstelling 11-11-1929
Verkeersintensiteit 19.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ambassador Bridge is een hangbrug in de Verenigde Staten en Canada, gelegen bij de stad Detroit.

Kenmerken

De Ambassador Bridge overspant de Detroit River, die de grens vormt tussen de Verenigde Staten en Canada. Op de noordoever is de staat Michigan met de stad Detroit gelegen, op de zuidoever de Canadese provincie Ontario met de stad Windsor. De Ambassador Bridge is een vierstrooks hangbrug met een totale overspanning van 2.286 meter en een hoofdoverspanning van 564 meter. De vrije doorvaart onder de brug is 46 meter. Over de brug loopt een ongenummerde weg vanaf de Interstate 75 in Michigan tot de Provincial Highway 3 in Ontario. Aan de Amerikaanse zijde sluit de brug direct aan op de snelweg, aan Canadese zijde moet verkeer dwars door Windsor. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

De brug is tussen 1927 en 1929 aangelegd volgens een ontwerp van ingenieur Ralph Modjeski en opende op 11 november 1929 voor het verkeer. Het was de langste hangbrug ter wereld, tot in 1931 de George Washington Bridge in New York werd geopend. Een jaar nadat de Ambassador Bridge werd opengesteld opende de nabijgelegen Detroit–Windsor Tunnel met 2 rijstroken voor het verkeer. De brug is sinds de openstelling weinig veranderd. 80 jaar na openstelling, in 2009, werd het knooppunt met de I-75 in Detroit gebouwd.

Toekomst

Zie ook Gordie Howe International Bridge.

Het is gepland om de capaciteit van de verbindingen tussen Detroit en Canada te vergroten. Sinds 1930 is de capaciteit tussen beide landen bij Detroit hetzelfde gebleven. Een probleem is voornamelijk de hoeveelheid vrachtverkeer die dwars door Windsor moet rijden om de brug te bereiken. De eigenaar van de Ambassador Bridge wil een parallelle tuibrug in eigen beheer aanleggen, maar de voorkeur van de Amerikaanse overheid gaat uit naar een nieuwe verbinding verder zuidelijk, die direct aansluit op snelwegen aan zowel de Amerikaanse als Canadese zijde. De eigenaar van de Ambassador Bridge is niet blij met dit plan omdat deze vrijwel een monopolie op grensoverschrijdend verkeer heeft en bang is tolinkomsten te verliezen. De nieuwe brug ging in 2018 in aanbouw en staat bekend als de Gordie Howe International Bridge.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 19.800 voertuigen over de Ambassador Bridge, voor ruim de helft bestaand uit vrachtverkeer. De brug is veruit de drukste verbinding voor zwaar vrachtverkeer tussen Canada en de Verenigde Staten met 1,5 miljoen vrachtwagens per jaar. Dit is 50% meer dan bij Buffalo en het dubbele van de alternatieve grensovergang bij Port Huron / Sarnia.

Tol

De brug is een tolweg, tol wordt in beide richtingen geheven en bedraagt $ 5.00 in zowel Amerikaanse als Canadese dollars.

Externe links

Referenties