Amelia Earhart Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amelia Earhart Memorial Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 1x4
Totale lengte 760 meter
Hoofdoverspanning 161 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 12-2012
Verkeersintensiteit 6.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Amelia Earhart Memorial Bridge is een boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River op de grens van Kansas en Missouri. De brug is onderdeel van de US 59 en gelegen bij Atchison.

Kenmerken

De Amelia Earhart Memorial Bridge is een stalen boogbrug. De brug heeft een totale lengte van 760 meter en heeft een hoofdoverspanning van 161 meter. De aanbrug aan de kant van Kansas gaat over een spoorlijn en de aanbrug aan de kant van Missouri gaat over de uiterwaarden en is nog wat langer. Het brugdek is 22 meter breed en heeft 4 rijstroken zonder fysieke rijbaanscheiding. Over de brug verloopt de US 59, die van Atchison, Kansas naar St. Joseph, Missouri verloopt. De brug ligt vlak naast een lagere spoorbrug.

Geschiedenis

Eerste brug uit 1938

Atchison werd in 1854 gesticht en is één van de oudste plaatsen in Kansas. Er was echter relatief lang alleen een spoorbrug over de Missouri River, verkeer moest de rivier kruisen bij St. Joseph of Leavenworth. In de periode 1937-1938 werd een stalen vakwerkbrug over de Missouri River bij Atchison gebouwd, dicht naast de al bestaande spoorbrug. De brug is aangelegd door de Works Progress Administration, als project om de werkloosheid tijdens de economische depressie van de jaren '30 te bestrijden.

De oorspronkelijke brug was 816 meter lang en had een maximale overspanning van 144 meter. Het brugdek was 7,3 meter breed.[1] In 1934 werd de US 59 gecreëerd, maar dit wegnummer komt pas in 1936 voor het eerst voor op kaarten van het Kansas Department of Transportation. De US 59 stak toen al de Missouri River bij Atchison over, onduidelijk is of dit nog enige tijd per veerdienst was, of dat de spoorbrug ook berijdbaar was voor wegverkeer.

Tweede brug uit 2012

Vanwege de leeftijd van de brug is besloten om de brug volledig te vervangen. Het is één van de weinige klassieke vakwerkbruggen over de Missouri River in de staat Missouri die niet vervangen is door een generieke liggerbrug, men heeft gekozen voor een meer markante boogbrug. De nieuwe brug is tussen 2010 en 2012 direct ten zuiden van de oude brug aangelegd. De boog werd op 14 juni 2012 opgeleverd en de brug is in december 2012 geopend voor het verkeer.

Naamgeving

De brug heette oorspronkelijk de 'Mo-Kan Free Bridge', omdat het de enige tolvrije brug van de regio was. Mo-Kan is een afkorting voor Missouri en Kansas. In 1997 werd de brug hernoemd naar Amelia Earhart (1897-1937), de eerste vrouwelijke piloot die solo over de Atlantische Oceaan vloog. Ze was geboren in Atchison, Kansas. Earhart verdween tijdens een vlucht over de Pacifische Oceaan in 1937, het is altijd een raadsel gebleven wat er met haar gebeurd is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 7.000 voertuigen van de brug gebruik.[2]

Zie ook

Referenties