American Legion Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
American Legion

Memorial Bridge

Overspant Potomac River
Rijstroken 2x5
Totale lengte 427 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 31-12-1962
Verkeersintensiteit 233.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De American Legion Memorial Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van Virginia en Maryland, als onderdeel van de Capital Beltway (Interstate 495). De brug overspant de Potomac River aan de westkant van Washington, D.C.

Kenmerken

De American Legion Memorial Bridge is een stalen liggerbrug. De brug is circa 427 meter lang en circa 42 meter breed. De brug heeft 2x5 rijstroken, waarvan 2x4 rijstroken doorgaand op I-495 en weefstroken tussen de George Washington Memorial Parkway in Virginia en de Clara Barton Parkway in Maryland. De brug overspant het dal van de Potomac River, en is bij benadering 20 meter hoog. De brug is onderdeel van I-495 (Capital Beltway) rond Washington en is de enige brugverbinding in de westelijke suburbs van Washington.

Geschiedenis

De brug is aangelegd als onderdeel van de bouw van de Capital Beltway (I-495) rond Washington, D.C. begin jaren '60. Daarvoor was er geen brugverbinding over een vrij lang stuk van de Potomac River ten westen van Washington. De brug is op 31 december 1962 geopend voor het verkeer.

De brug was oorspronkelijk ontworpen als twee overspanningen op enige afstand van elkaar met 2x3 rijstroken. In 1992 is de brug verbreed naar 10 rijstroken door het middendeel op te vullen en de vluchtstroken te laten vervallen.

Toekomst

De American Legion Memorial Bridge is de drukste brug van de regio Washington, D.C. en de enige brugverbinding tussen de twee meestbevolkte counties in zowel Virginia als Maryland. De brug verbindt belangrijke satellietsteden ten noordwesten en zuidwesten van Washington, waardoor de brug extreem overbelast is.

Op 21 september 2017 werd aangekondigd dat I-495 van express lanes voorzien zal worden.[1][2] Vergelijkbare express lanes zijn een succes op de Interstate 495 in Virginia, maar het einde van de express lanes op de grens met Virginia is een grote bottleneck, met name de brug over de Potomac River aan de westkant van Washington. De express lanes zijn voorzien als twee tolstroken per richting en worden als PPS-project voorzien.

In november 2019 werd overeengekomen om 5 kilometer van I-495 in Maryland aan de westkant van Washington, D.C. te verbreden naar 12 rijstroken, met 2x4 general purpose lanes en 2 express lanes per richting. Dit sluit aan op de express lanes van I-495 in Virginia. Hierbij zal de American Legion Bridge over de Potomac River vervangen worden en I-495 aan de kant van Maryland verbreed worden, in eerste instantie tot aan River Road (SR-109).[3]

Op 18 februari 2021 werd Transurban geselecteerd om de express lanes te ontwikkelen op de westring, vanaf de American Legion Bridge tot aan I-270.[4][5] Vervolgens leek de bouw van de express lanes onzeker te worden, maar op 21 juli 2021 werden de plannen alsnog goedgekeurd, samen met de express lanes op I-270.[6] Vervolgens werd op 11 augustus 2021 de gunning van een contract voor de planuitwerking door Transurban goedgekeurd.[7] Het project werd in 2022 echter onzeker nadat een andere gouverneur werd gekozen.[8]

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 233.000 voertuigen over de American Legion Bridge, waarmee het op dat moment de drukste wegverbinding over de Potomac River in Washington was, alhoewel het van de drie drukste verbindingen, het kleinste aantal rijstroken heeft, en de brug dus het meest overbelast is van alle bruggen over de Potomac River bij Washington, D.C.

Referenties