Amerikaans Samoa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Pago Pago
Grootste stad Tafuna
Oppervlakte 200 km²
Inwonertal 45.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting AS

Amerikaans Samoa (American Samoa) is een territorium van de Verenigde Staten, gelegen in de zuidelijke Pacifische Oceaan. Het territorium heeft een landoppervlakte van 200 km² en telt circa 45.000 inwoners. De hoofdstad is Pago Pago, de grootste plaats is Tafuna.

Inleiding

Geografie

Amerikaans Samoa bestaat uit vijf eilanden en twee atollen. Verreweg het grootste eiland is Tutuila, dat 70 kilometer ten zuidoosten van het land Samoa ligt. In de wijdere regio liggen kleine eilandnaties zoals Tokelau, Niue en Tonga, evenals het Franse overzeese territorium Wallis en Futuna. Amerikaans Samoa is het meest zuidelijke grondgebied van de Verenigde Staten en het enige grondgebied dat ten zuiden van de evenaar ligt.

Het hoofdeiland Tutuila meet 30 kilometer en is zowel bergachtig als dichtbevolkt. 95% van de inwoners van Amerikaans Samoa wonen op dit eiland. Het hoogste punt is 635 meter.

Amerikaans Samoa heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door temperaturen rond 31°C. Er valt zeer veel neerslag, gemiddeld ruim 3.200 mm per jaar. Er is wel sprake van seizoensvariatie, juni tot september kent minder neerslag dan de rest van het jaar, maar dan gaat het altijd nog om 160 tot 200 mm per maand. In de bergen van het eiland Tutuila valt ruim 5.000 mm regen per jaar.

Demografie

Het inwonertal van Amerikaans Samoa groeide van circa 20.000 in 1960 naar bijna 50.000 in 2020, maar kromp daarna licht. Het overgrote deel van de bevolking is Samoaans, gevolgd door veel kleinere groepen Aziaten en andere Pacific Islanders.

De officiële talen zijn het Samoaans en het Engels, waarbij bijna de hele bevolking het Samoaans als moedertaal spreekt, en ongeveer 50% van de bevolking spreekt vloeiend Engels.

Economie

De economie van Amerikaans Samoa is sterk afhankelijk van federale allocaties aan het territorium. Een belangrijke economische sector is de vangst en verwerking van tonijn voor transport naar de rest van de Verenigde Staten. Het welvaartsniveau in Ameriakans Samoa ligt een stuk lager dan in de rest van de Verenigde Staten, met een BBP per inwoner van ongeveer $ 11.000.

Geschiedenis

De eerste Europeaan die de eilanden van Samoa bezocht was de Nederlander Jacob Roggeveen in 1722. Gedurende de 19e eeuw nam het contact met de buitenwereld verder toe. Tijdens een conventie in 1899 werden de Samoaanse eilanden opgedeeld in een deel dat bestuurd werd door Duitsland en een deel dat bestuurd werd door de Verenigde Staten. In 1900 en 1904 werden de oostelijke eilanden een Amerikaans territorium. Met name van Amerikaans belang was de diepzeehaven van Pago Pago, dat ontwikkeld werd tot marinehaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren veel Amerikaanse mariniers in Samoa gestationeerd.

De twee Samoa's hebben een gedeelde historie, maar zijn gedurende de 20e eeuw uit elkaar gegroeid, Amerikaans Samoa richtte zich op de cultuur van de Verenigde Staten, terwijl West Samoa, later kortweg Samoa, meer op Nieuw-Zeeland was gericht. Tegenwoordig zijn er noemenswaardige culturele verschillen tussen beide Samoa's ondanks de korte afstand tot elkaar.

Wegennet

Een kaart van het hoofdeiland Tutuila.

Het wegennet van Amerikaans Samoa beslaat 240 kilometer publieke weg.[1] In Amerikaans Samoa reden in 2021 ruim 12.000 motorvoertuigen rond.

Bijna alle wegen van betekenis liggen op het hoofdeiland Tutuila. Verharde wegen bereiken alle dorpen en verlopen langs de gehele kust. Een vrij groot deel van het wegennet ligt in bebouwd gebied vanwege de hoge bevolkingsdichtheid rond de wegen. De oost-westverbinding, genummerd als Highway 001, is de primaire weg van Amerikaans Samoa, vrijwel al het verkeer komt hier op uit. Alle wegen op Amerikaans Samoa zijn enkelbaans, met uitzondering van een kort stuk nabij de luchthaven in Tafuna waar gescheiden rijbanen (maar geen 2x2 rijstroken) zijn. Er zijn ook enkele hoger gelegen wegen in de bergen. De hoogste weg loopt naar het dorp A'oloau op ruim 400 meter hoogte. De wegen naar Afono en Fagasa hebben het karakter van een bergpas, met scherpe bochten en haarspeldbochten.

Wegbeheer

Het wegbeheer in Amerikaans Samoa is een tak van het American Samoa Government Department of Public Works.[2]

Wegnummering

In Amerikaans Samoa is een wegnummering van territorial highways. Er zijn slechts drie genummerde routes, de Highway 001, Highway 005 en Highway 006. De prefix in de schrijftaal is 'AS', bijvoorbeeld AS001.

Bewegwijzering

Er is nagenoeg geen bewegwijzering om Amerikaans Samoa. De weginrichting en bebording volgen wel Amerikaanse standaarden volgens de MUTCD.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Amerikaans Samoa bedraagt 30 mph (50 km/h).

Referenties

Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoAmerikaans SamoaUnited States Virgin Islands