Amritsar - Jamnagar Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NH 754
Begin Amritsar
Einde Jamnagar
Lengte 1.257 km
Route

Chautala

Jaitpur

Lunkaransar

Bikaner-North

Bikaner-South

Udasar

Chadi

Sanwata

Bhikamkor

Gagari

Agolai

Madli

Patau

Balotra

Bagoda

Sanchore

De Amritsar - Jamnagar Expressway (Punjabi: ਅੰਮ੍ਰਿਤਸਰ-ਜਾਮਨਗਰ ਐਕਸਪ੍ਰੈਸਵੇਅ, Gujarati: અમૃતસર – જામનગર એક્સપ્રેસ વે) is een in ontwikkeling zijnde expressway in India. De autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen van variabele standaard in het noordwesten van het land, vanaf Amritsar via Bikaner naar Jamnagar. De autosnelweg voert door de staten Punjab, Haryana, Rajasthan en Gujarat. De route voert vooral via kleinere steden. De totale lengte bedraagt 1.257 kilometer.

Routebeschrijving

De geplande route voert noord-zuid door het westen van India, via veelal kleinere steden, niet heel ver van de grens met Pakistan. De route begint in Punjab bij het dorp Tibba ten westen van Jalandhar op de autosnelweg van Ludhiana naar Amritsar. De geplande route voert in de corridor via Moga en Bathinda naar Mandi Dabwali aan de grens met de staat Haryana. De route voert door dichtbevolkt en intensief gecultiveerd laagland.

Een klein deel voert door het uiterste westen van de staat Haryana, deels over de National Highway 54. Dit deel is vermoedelijk van een lagere standaard, maar kent wel enkele omleggingen buiten de NH 54.

Daarna verloopt de route een lang traject zuidwaarts door de staat Rajasthan, dat zuidwaarts meer woestijnachtig wordt. De gehele route in Rajasthan is een greenfield expressway met ongelijkvloerse aansluitingen. De autosnelweg passeert ten oosten van Bikaner en ruim ten westen van Jodhpur, in grotendeels vrij rechte lijn in zuidelijke tot zuidwestelijke richting. De autosnelweg voert vrij dicht langs de oostkant van Balotra en daarna tot de grens met Gujarat bij Sanchore.

In de staat Gujarat volgt de route de bestaande National Highway 68 naar Tharad en daarna over een greenfield tracé tot Santalpur. Vanaf Santalpur is de route een upgrade van de National Highway 27, dit deel heeft een lagere standaard.

Geschiedenis

De route was gepland onder het Bharatmala plan en heet ook wel de Amritsar–Jamnagar Economic Corridor, genummerd als de EC-3. De route doet weinig grotere steden aan, maar ontsluit wel grote delen van de staten waar het doorheen voert, waar veelal nog weinig hoogwaardige infrastructuur was voor de bouw van deze autosnelweg.

De route verbindt belangrijke energieprojecten in India, waaronder drie olieraffinaderijen en enkele kolencentrales. Bij Jamnagar is de grootste olieraffinaderij ter wereld gelegen. Met de autosnelweg wordt de reistijd in deze corridor gehalveerd van 26 uur naar 13 uur.[1]

De Amritsar - Jamnagar Expressway is niet volledig een greenfield expressway, oorspronkelijk was alleen het korte stuk in Haryana en een 637 kilometer lang traject door Rajasthan gepland als een greenfield expressway. Het traject in Punjab is in 2020 herontworpen om wel een greenfield expressway te zijn. Daarmee was alleen het deel in Gujarat niet volledig als greenfield expressway gepland, evenals een korter stuk in het grensgebied van Punjab en Haryana.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Hanumangarh Jalore 502 km 08-07-2023

Toekomst

De bouw is in 8 secties en 30 contracten aanbesteed. De bouw van de autosnelweg begon in 2019, in eerste instantie vooral in Rajasthan, waar een 637 kilometer lang tracé grotendeels door de woestijn is aangelegd. Op 8 juli 2023 opende hiervan de eerste 502 kilometer tussen Hanumangarh en Jalore.[2]

Het traject in Haryana is in aanbouw en wordt mogelijk medio 2023 geopend. Ook wordt mogelijk dan het traject in het noorden van Gujarat geopend, dat tot aan Santalpur grotendeels een greenfield tracé is en ten zuiden daarvan een upgrade van bestaande national highways tot Jamnagar.

Het gehele project moet in december 2025 gereed zijn. Als laatste wordt het deel in Punjab en de brownfield upgrade in Gujarat uitgevoerd.

Secties

# sectie lengte contracten staten rijstroken ongelijkvloers greenfield
1 Tibba - Sangat Kalan 155 km 3 Punjab 6 ja ja Amritsar–Bathinda Expressway
2 Sangat Kalan - Chautala 85 km - Punjab & Haryana 6 nee nee bestaande NH-54 wordt uitgebouwd
3 Sangaria - Bikaner 252 km 9 Rajasthan 6 ja ja
4 Bikaner - Deogarh 176 km 6 Rajasthan 6 ja ja
5 Deogarh - Sanchore 209 km 8 Rajasthan 6 ja ja
6 Sanchore - Santalpur 125 km 4 Gujarat 6 ja ja
7 Santalpur - Malia 124 km - Gujarat 4 nee nee upgrade van de bestaande NH-27
8 Malia - Jamnagar 131 km - Gujarat 4 nee nee upgrade van de bestaande NH-947

Referenties

Expressways in India

Cross-country routes:

Agra - Lucknow ExpresswayAhmedabad - Vadodara ExpresswayAhmedabad - Dholera ExpresswayAmas - Darbhanga ExpresswayAmritsar - Jamnagar ExpresswayBangalore - Chennai ExpresswayBundelkhand ExpresswayDelhi - Amritsar - Katra ExpresswayDelhi - Dehradun ExpresswayDelhi - Jaipur ExpresswayDelhi - Meerut ExpresswayDelhi - Mumbai ExpresswayDelhi - Panipat ExpresswayDurgapur ExpresswayGanga ExpresswayJaipur - Kishangarh ExpresswayLucknow - Kanpur ExpresswayNagpur - Mumbai ExpresswayPathankot - Ajmer ExpresswayPurvanchal Expressway (Gorakhpur Link Expressway) • Surat - Chennai ExpresswayTrans-Haryana ExpresswayUpper Ganga Canal ExpresswayVaranasi - Kolkata ExpresswayYamuna Expressway


Metropolitan routes:

Airport Expressway (Mumbai)Ambala - Chandigarh ExpresswayBangalore Airport ExpresswayBangalore Elevated TollwayBangalore - Mysore ExpresswayBangalore Ring RoadChennai Bypass ExpresswayChennai Outer Ring RoadChennai Port - Maduravoyal ExpresswayDelhi - Faridabad SkywayDelhi - Gurgaon ExpresswayDelhi - Noida Direct FlywayDwarka ExpresswayEastern Expressway (Mumbai)Eastern Freeway (Mumbai)Eastern Peripheral Expressway (Delhi) • Hyderabad Elevated ExpresswayHyderabad Outer Ring RoadKona ExpresswayMiddle Ring Road (Surat)Mumbai - Nashik ExpresswayMumbai - Pune ExpresswayNoida - Greater Noida ExpresswayPanipat Elevated ExpresswayPrayagraj Bypass ExpresswayWestern ExpresswayWestern Freeway MumbaiWestern Peripheral Expressway (Delhi)