Amur

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amur
Амурская область
Flag of Amur Oblast.svg
Amur oblast.png
Hoofdstad Blagoveshchensk
Grootste stad Blagoveshchensk
Oppervlakte 363.700 km²
Inwonertal 830.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting AMU

Het oblast Amur (Russisch: Амурская область) is een oblast in Rusland, gelegen in het Russische Verre Oosten. Het oblast is even groot als Duitsland en telt 830.000 inwoners. De hoofdstad is Blagoveshchensk.

Inleiding

Het oblast Amur ligt in het Russische Verre Oosten en heeft een internationale grens met China. Het grenst aan de Chinese provincie Heilongjiang. Verder grenst het in het westen aan het Zabaykalsky Krai, in het noorden aan de republiek Sakha, in het oosten aan het Khabarovsk Krai en in het zuiden aan het Joods Autonoom Oblast. De hoofdstad is Blagoveshchensk en telt 215.000 inwoners. De rivier de Amur vormt de grens met China, hier is het oblast ook naar vernoemd. Het noorden en oosten van het oblast bestaat uit wildernis, maar het dal van de Amur, zeker zuidelijk in het oblast, is gecultiveerd met de stad Blagoveshchensk en dorpen met landbouwgebieden. In het oosten en noorden zijn berggebieden. Het oblast is niet erg hoog ontwikkeld, er is wat beperkte industrie en mijnbouw.

Wegennet

De hoofdweg van het oblast is de M58, die vanaf Chita komt en door het gehele oblast loopt richting Khabrovsk. Een aftakking van de M58 doet de hoofdstad Blagoveshchensk aan. De M58 verloopt veelal op enige afstand van de rivier de Amur. In het noorden van het oblast is het kruispunt met de M56, de weg naar Yakutsk en Magadan. Dit is de enige wegverbinding naar het noorden of oosten. In het zuiden van het oblast, vanaf Blagoveshchensk en zuidelijker, liggen tal van geasfalteerde regionale wegen in het stroomdal van de Amur. Deze hebben veelal geen belangrijke functie omdat er geen grotere steden zijn buiten Blagoveshchensk, maar zorgen toch voor een redelijk dicht netwerk van verharde wegen. Oostelijk van de M58 zijn geen verharde wegen. Er is geen enkele brugverbinding over de rivier de Amur naar China, maar wel een veerdienst tussen Blagoveshchensk en Heihe.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Amur

M56M58R461R463R464R465R466R467R468