Amursky Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Амурський міст
Overspant Dnieper
Rijstroken 2x1
Totale lengte 1.395 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 18-05-1884 / 06-11-1977
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Amur Bridge of Amursky Bridge (Oekraïens: Амурський міст, Russisch: Амурский мост), is een set van twee vakwerkbruggen over de Dnieper in de stad Dnipro in Oekraïne.

Kenmerken

De Amur Bridge bestaat uit twee naast elkaar gelegen vakwerkbruggen. De westelijke brug is een spoorbrug met 15 overspanningen, waarvan de centrale overspanning een hefbrug is. Dit is een vakwerkbrug. Deze brug is enkelsporig. Daarnaast ligt een grotere dubbeldeks brug met drie verkeersfuncties, onderop ligt één spoor, bovenop een verkeersdek met 2 rijstroken voor wegverkeer en in het midden een trambaan. Ook hier is de centrale overspanning een hefbrug.

De brug is gelegen aan de westkant van het centrum van de stad Dnipro. Ten zuiden van de brug ligt het centrale station van Dnipro. De brug heeft voor wegverkeer een enigszins secundaire functie, andere bruggen vormen belangrijkere verbindingen voor wegverkeer.

Naamgeving

De brug heet ook wel de Amur Bridge of Amursky Bridge, een alternatieve naam is de 'oude brug' (Stary Most). Het is onduidelijk waar de naam Amur op is gebaseerd. De Amur is een grote rivier in het Russische Verre Oosten.

Geschiedenis

Deze locatie over de Dnipro heeft van oudsher een grote betekenis voor het oost-westverkeer in Oekraïne. Er was oorspronkelijk een kozakkenveer. De Dnieper maakt in dit gebied een knik en dit is het meest oostelijk gelegen deel van de rivier in Oekraïne en ligt het dichtst bij de historische handelsregio Donbas. In 1796 werd een pontonbrug aangelegd. Deze brug heeft de Dnieper op verschillende locaties in dit gebied overspannen. In de jaren 1860-1870 werden studies uitgevoerd voor een vaste brugverbinding over de Dnieper.

De bouw van de brug werd uiteindelijk uitgevoerd als onderdeel van de bouw van de Dnieper-spoorweg in de periode 1881-1884. Hiermee werden de kolengebieden Kryvbas en Donbas verbonden. De brug is op 18 mei 1884 geopend voor het verkeer. De brug was dubbeldeks, een spoorlijn onderop en een rijbaan voor voetgangers en karren bovenop. Het werd destijds genoemd als de op twee na langste brug in Europa.

De brug werd in de 20e eeuw twee maal verwoest, in 1920 en 1941. De brug werd telkens herbouwd. In tussentijd werd in 1935 een trambaan op de brug in gebruik genomen. Het herstel van de brug zorgde ervoor dat de hedendaagse brug grotendeels niet meer in de oorspronkelijke staat is, alleen de funderingen in de Dnieper zijn nog origineel, wel is de uitstraling van de brug grotendeels hetzelfde gebleven. De brug is na de Tweede Wereldoorlog hersteld en in december 1955 weer in gebruik genomen.

Vanwege het toegenomen treinverkeer is in 1977 een tweede spoorbrug naast de bestaande brug gebouwd, direct stroomopwaarts van de bestaande brug. Deze spoorbrug is op 6 november 1977 in gebruik genomen. Het is een enkelsporige brug. De brug werd in 2002 uitvoerig gerenoveerd.

Op 4 mei 2022 werd de brug geraakt door een Russische raket, tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Het front had zich op dat moment verplaatst naar Oost-Oekraïne en de brug wordt gebruikt als aanvoerlijn naar de Donbas. Het was op dat moment de eerste brug over de Dnieper die door de Russen werd gebombardeerd. De schade was echter beperkt en het verkeer werd op 5 mei 2022 weer hervat.

Zie ook

Referenties