Andalucía

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of andalucia.png
Andalucía
Andalucia.png
Hoofdstad Sevilla
Oppervlakte 87.268 km²
Inwonertal 8.399.000
Lengte wegennet 12.000 km
Lengte snelwegennet 2.557[1] km

Andalucía (Nederlands exoniem: Andalusië) is een autonome regio (Comunidad) in Spanje. De regio is verdeeld in acht provincies; Huelva, Sevilla, Cádiz, Córdoba, Málaga, Jaén, Granada en Almería. Het gebied telt 8.399.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 87.268 km². Daarmee is het in oppervlakte meer dan twee keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Sevilla.

Inleiding

De A-7 door de woestijn ten oosten van Níjar.

Andalucía ligt in Zuid-Spanje en vormt het zuidelijkste deel van het Spaanse vasteland. De Punta de Tarifa is het zuidelijkste puntje van continentaal Europa. De regio heeft een internationale grens met Portugal in het westen, het grenst verder aan Extremadura, Castilla-La Mancha en de Región de Murcia. Ook grenst het aan het Brits overzees territorium Gibraltar. Andalucía is in oppervlakte de één na grootste autonome regio van Spanje, en meet maximaal 520 kilometer van west naar oost en 300 kilometer van noord naar zuid.

De regio heeft een gevarieerd landschap, met hooggebergte, vlaktes en kusten. Het is gelegen aan zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. De Costa del Sol, Costa Tropical en Costa de Almería vormen de Middellandse Zeekust. Het landsdeel heeft een bergachtig achterland. De Sierra Nevada ligt ten noorden van de Costa Tropical, met de 3.479 meter hoge Mulhacén als hoogste punt van het vasteland van Spanje. Het binnenland van de Middellandse Zeekust wordt gedomineerd door diverse gebergtes. De Golf van Cádiz wordt gevormd door de Costa de la Luz, een vlakke kustregio met lange zandstranden.

Het binnenland van Andalucía wordt gevormd door de grote vallei van de Río Guadalquivir, één van de grootste rivieren in Spanje. Rondom de rivier is het land gecultiveerd met agrarische vlaktes, met naar het zuiden toe een sterk heuvelachtig maar kaal landschap met eindeloze olijfboomplantages. Het noorden van Andalucía wordt gevormd door de Sierra Morena, een gebergte dat vrij abrupt ten noorden van de Guadalquivir begint en toppen tussen 1.000 en 1.300 meter kent. Dit gebied is dunbevolkt. De Despeñaperros vormt de kloof waar de traditionele noord-zuidverbinding naar het binnenland doorheen gaat.

Andere regio's zijn de delta van de Guadalquivir, die het nationaal park Doñana vormen. De regio Cabo de Gata ligt in het oosten van Andalucía, dat één van de droogste regio's van Europa is, met de Desierto de Tabernas. De gehele regio rond Almería is zeer droog, de neerslag neemt in Andalucía over het algemeen van west naar oost af. Er is een grote scheidslijn op het gebergte ten noorden van Tarifa, aan de westkant valt zeer veel neerslag terwijl de oostkant rond Málaga veel droger is.

In Andalucía zijn meerdere grote steden, waaronder Sevilla, de vierde stad van Spanje, Málaga, de zesde stad van Spanje, Córdoba, de 12e stad van Spanje, Granada, de 19e stad van Spanje en Almería, Huelva en Cádiz. Behalve Almería en Huelva hebben deze steden veel voorsteden, waardoor Andalucía de meeste inwoners van alle regio's in Spanje heeft. Het oosten en noorden van de regio is beduidend dunner bevolkt, er zijn hier nog geïsoleerde gebieden met alleen kleine dorpjes.

De regio Andalucía staat bekend om de agrarische producten, met name olijven en tuinbouwproducten. Rond El Ejido is een extreme concentratie van kassen, die hier bestaan uit los plastic. De regio staat ook bekend als de Mar de plástico, een zee van plastic, aangezien een gebied van 40 bij 15 kilometer vrijwel volledig bedekt is met plastic kassen. Een ander bekend agrarisch product zijn wijnen en sherry, met name uit de regio Jerez de la Frontera. De industrie van Andalucía is minder ontwikkeld dan in andere delen van Spanje, alhoewel de lange kustlijn wel voor de nodige havenindustrie zorgt. De mijnbouw speelt vooral een rol rond Nerva, waar grote open mijnen zijn. Het toerisme speelt een cruciale rol in Andalucía, de Costa del Sol is internationaal bekend, met badplaatsen als Málaga, Benalmádena, Fuengirola, Torremolinos en Marbella. Toeristische steden zijn Sevilla, Granada, Córdoba en Ronda.

Wegennet

Het snelwegennet van Andalucía.

Autopistas & autovías

Andalucía heeft het grootste netwerk van autopistas en autovías in Spanje, met meer dan 2.500 kilometer autosnelweg. De belangrijkste autosnelwegen zijn de A-4 en AP-4 die de grote steden Córdoba, Sevilla, Jerez de la Frontera en Cádiz ontsluiten, de A-7 en AP-7 als kustroute langs de Middellandse Zee, vanaf Algeciras via Málaga en Almería naar het oosten, de A-44 als noord-zuidroute in het oosten van de regio, vanaf Bailén via Granada naar Motril, de A-45 als noord-zuidroute in het midden, vanaf Córdoba naar Málaga, de A-49 als oost-westroute in het westen van de regio, vanaf Sevilla naar Huelva en de grens met Portugal, de A-66 uit Noord-Spanje die in Sevilla eindigt, en de A-92 als vlaggenschip van de Andalusische overheid, een lange oost-westroute met aftakkingen vanaf Sevilla via Granada naar Almería.

Daarnaast zijn er veel regionale autosnelwegen, de belangrijkste hiervan is de Autovía del Olivar, die een oost-westroute door het binnenland moet vormen, en grotendeels door de A-316 wordt gevormd. De A-32 verloopt vanaf Bailén richting Albacete, maar is nog niet compleet. De A-48 is een verbinding van Cádiz naar Vejer de la Frontera. De A-381 vormt de zuidelijkste doorgaande oost-westverbinding van Spanje, vanaf Jerez de la Frontera tot nabij Algeciras.

De grootstedelijke regio's kennen een netwerk van autovías, met name rond Sevilla en Málaga, en in mindere mate Granada, Cádiz en Córdoba. Bijna alle regio's van Andalucía worden door autovías ontsloten, alhoewel het noorden en noordwesten van Andalucía minder autosnelwegen hebben. Veel kleine regiostadjes zijn met korte autovías op het hoofdwegennet aangesloten. De grootste plaatsen die niet door autosnelwegen ontsloten worden zijn Lebrija en Marchena in de provincie Sevilla. De belangrijkste toeristenstad die niet door autosnelwegen bereikt kan worden is Ronda.

Verkeer vanaf Madrid naar Sevilla kan twee routes kiezen, de traditionele A-4, of de A-5 en A-66 via Mérida. Afhankelijk van het beginpunt rond Madrid kan de A-5/A-66 zelfs korter zijn. Tijdens vakantie-uittochten is de A-5/A-66 vaak rustiger dan de A-4, die dan gebruikt wordt door Madrileños naar de Costa del Sol en Costa Tropical.

Tolwegen

De AP-4 ten noorden van Las Cabezas.

Zie ook tolwegen in Spanje.

In Andalucía zijn drie tolwegen;

 • AP-4 tussen Dos Hermanas en Puerto Real
 • AP-7 drie trajecten langs de Costa del Sol tussen Algeciras en Málaga
 • AP-46 tussen Antequera en Málaga

De A-49 is ontworpen als een autopista, maar er is nooit tol geheven. Er is geen klassieke schaduwtol toegepast in Andalucía, alhoewel het deel van de AP-4 tussen Jerez de la Frontera en Puerto Real sinds 2005 tolvrij te berijden is.

Wegen in Andalucía

Estado de España:

A-4AP-4A-7AP-7A-32AP-41A-44A-45AP-46A-48A-49A-66A-81A-83

AL-12CA-31CA-32CA-33CA-35CA-36CO-31CO-32GR-14GR-16GR-30GR-43H-30H-31J-12MA-20MA-21MA-22MA-23MA-24MA-40SE-30SE-40

Comunidad Andalucía:

A-92A-92GA-92MA-92NA-301A-304A-306A-307A-308A-309A-316A-318A-330A-334A-339A-357A-364A-374A-375A-376A-381A-382A-383A-384A-394A-395A-397A-401A-403A-461A-480A-483A-484A-491A-493A-495A-496A-497A-1051A-3050A-8009A-8057A-8058

in vet die carreteras autonómicas die een autovía zijn.


Carreteras nacionales

Er loopt maar één radiale weg van Madrid naar Andalucía, de N-IV, die inmiddels grotendeels door de A-4 is vervangen, maar deels nog bestaat tussen Sevilla en Jerez de la Frontera, evenals op enkele oude dorpspassage's die door de A-4 zijn gebypasst. De kustroute N-340 is grotendeels vervangen door de A-7, maar bestaat nog als doorgaande weg tussen Vejer de la Frontera en Algeciras. Met name in de noordelijke helft van Andalucía zijn nog carreteras nacionales die niet vervangen zijn door autovías, zoals de N-332 van Úbeda richting Albacete, de N-420 van Montoro naar het noorden, de N-432 tussen Córdoba en Granada, de N-433 vanaf Sevilla richting Portugal en de N-435 vanaf Huelva richting Badajoz. Er zijn wel plannen geweest om de resterende carretaras nacionales ook door autovías te vervangen, maar deze plannen zijn vanwege de financiële crisis vanaf 2008 voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Diverse oude hoofdwegen bestaan nog, maar vervullen geen rol meer voor het doorgaande verkeer omdat er op korte afstand een autovía parallel aan aangelegd is. De N-323 is vervangen door de A-44, de N-331 is vervangen door de A-45, de N-431 is vervangen door de A-49 en de N-630 is vervangen door de A-66. Er zijn ook grote gebieden zonder carreteras nacionales, met name in het midden en oosten van Andalucía.

Carreteras autonómicas

De A-92 door de Sierra Nevada, een carretera autonómica.

De carreteras autonómicas vormen het onderliggend wegennet, veelal tweestrooks wegen met een variërende mate van hoogwaardige uitbouw. Nogal wat carreteras autonómicas zijn als autovía uitgebouwd, de bekendste hiervan is de A-92 van Sevilla naar Almería, waaronder ook de A-92G, A-92M en A-92N vallen. Een ander groot autonoom autovía-project is de zogenoemde Autovía del Olivar, gepland als een bijna 300 kilometer lange diagonale verbinding door het midden van Andalucía, vanaf Jerez de la Frontera via Estepa, Lucena en Jaén naar Úbeda. Het verst gevorderd hiervan is de A-316 in de provincie Jaén. Ook is de A-382 tussen Jerez de la Frontera en Arcos de la Frontera als autovía uitgebouwd, evenals een korter stuk van de A-318 tussen Lucena en Cabra.

De A-381 is tevens één van de belangrijkste autonome autovías in Andalucía, als verbinding van Jerez de la Frontera naar Algeciras. De regio kent tal van kortere autonome autovías, zoals de A-357 van Málaga naar het westen, de A-376 van Sevilla naar Utrera, de A-480 van Chipiona naar Jerez de la Frontera, de A-483 naar de stranden rond Matalascañas, de A-491 vanaf Rota naar El Puerto de Santa María en de A-497 tussen Huelva en Punta Umbría.

Rondom Sevilla liggen enkele korte stadsautovías, zoals de A-8009 naar La Rinconada, de A-8057 naar San Juan de Aznalfarache en de A-8058 naar Coria del Río. Her en der in Andalucía zijn tevens nog enkele andere korte 4-cijferige autovías.

De overige carreteras autonómicas vormen regionale verbindingen en zijn veelal tweestrooks wegen, die regelmatig relatief goed zijn uitgebouwd met inhaalstroken en soms ongelijkvloerse kruisingen. Sommige carreteras autonómicas in grootstedelijke regio's zijn dubbelbaans wegen met rotondes, met name rond Sevilla. In het noorden van Andalucía zijn het vaak de enige doorgaande wegen vanwege het geringe aantal autovías en carreteras nacionales.

Lijst van carreteras autonómicas

Onderstaande wegen vallen onder het Red Básica (basisnetwerk), het zijn de belangrijkste carreteras autonómicas van Andalucía. De A-316, A-318 en A-381 hebben hierin een bijzondere status, omdat ze geheel gepland zijn als autovías. Andere carreteras autonómicas binnen het Red Básica zijn vaak ook gedeeltelijk of geheel een autovía.

# traject lengte
A-92.svg Sevilla - Antequera - Granada - Guadix - Almería 376 km
A-92G.svg Santa Fé - Granada 10 km
A-92M.svg Estación de Salinas - Puerto de las Pedrizas 26 km
A-92N.svg Guadix - Baza - Cúllar - grens Murcia 119 km
A-316.svg Úbeda - Jaén - Alcaudete 97 km
A-318.svg Estepa - Lucena - Baena 73 km
A-381.svg Jerez de la Frontera - Los Barrios 88 km
A-301.svg La Carolina - Úbeda 47 km
A-304.svg Aguilar de la Frontera - Puente Genil 18 km
A-306.svg El Carpio - Torredonjimeno 62 km
A-307.svg Espejo - Montilla 16 km
A-308.svg Iznalloz - Darro 37 km
A-309.svg Montoro - Castro del Río 44 km
A-330.svg Cúllar - Huéscar - Puebla de Don Fadrique - grens Murcia 64 km
A-334.svg Baza - Huércal Overa 90 km
A-339.svg Cabra - Alcalá la Real 51 km
A-357.svg Campillos - Cártama - Málaga 70 km
A-364.svg Écija - Marchena 44 km
A-374.svg Algodonales - Ronda 34 km
A-375.svg Utrera - Puerto Serrano 45 km
A-376.svg Sevilla - Utrera 26 km
A-382.svg Jerez de la Frontera - Arcos de la Frontera 29 km
A-383.svg A-7 - La Línea de la Concepción 7 km
A-384.svg Arcos de la Frontera - Antequera 133 km
A-394.svg Palmar de Troya - Utrera - Arahal 39 km
A-395.svg Granada - Pico del Veleta 39 km
A-397.svg Ronda - San Pedro de Alcántara 49 km
A-401.svg Úbeda - Moreda 83 km
A-403.svg Alcalá la Real - Dehesas Viejas 35 km
A-461.svg Santa Olalla de Cala - Higuera de la Sierra - Minas de Riotinto 54 km
A-480.svg Chipiona - Jerez de la Frontera 27 km
A-483.svg La Palma de Condado - Almonte - Matalascañas 41 km
A-484.svg Bonares - Almonte 16 km
A-491.svg Chipiona - El Puerto de Santa María 30 km
A-493.svg La Palma del Condando - Valverde del Camino 36 km
A-495.svg Gibraleón - Rosal de la Frontera 84 km
A-496.svg Valverde del Camino - Cabezas Rubias 37 km
A-497.svg Huelva - Puerto Umbría 20 km

Wegbeheer

De wegbeheerder van de autonome regio is de Junta de Andalucía,[2] met als uitvoerend agentschap het consejería de fomento y vivienda.[3]

Geschiedenis

   autosnelwegen die voor 1992-1993 zijn opengesteld

Voordat de autosnelwegen werden aangelegd was Andalucía afhankelijk van de carreteras nacionales en de carreteras comarcales, die in 1984 werden overgedragen aan de Junta de Andalucía. De eerste hoogwaardige wegen van Andalucía waren de invalswegen van Sevilla. Op 1 juli 1968 opende de dubbelbaans N-IV tussen Sevilla en Dos Hermanas. Dit deel was de eerste autovía-achtige weg van Andalucía, en één van de eerste in Spanje buiten de regio Madrid. Het was zelfs het eerste deel van de A-4, alhoewel dat zelfde jaar nog het eerste deel van de A-4 in Madrid werd opengesteld. In 1998 is de weg van Sevilla naar Dos Hermanas vervangen door een nieuw, westelijker tracé, waarna de oude weg is afgewaardeerd en geen autovía meer is.

De eerste autopista van Andalucía was de AP-4 tussen Dos Hermanas en Puerto Real en opende in 1972 voor het verkeer. Dit was de eerste autopista van Spanje buiten de regio Catalunya, en het eerste langere stuk snelweg in Andalucía. In 1973 opende het eerste deel van de A-49 ten westen van Sevilla. Een groot deel van de eerste autovías en autopistas is begin jaren '90 opengesteld. Toen werden grote delen van de A-92 opengesteld in het kader van de Wereldexpo in Sevilla in 1992. Hier is het nummer A-92 ook op gebaseerd. Tevens openden in die tijd diverse delen van de A-7 langs de kust tussen Estepona en Málaga. In 1992 werd ook de A-4 in korte tijd opengesteld in Andalucía. In 1991 werd de A-49 over een groot stuk opengesteld tussen Sevilla en Huelva. In 1992 opende ook de A-45 tussen Antequera en Málaga. Tevens opende in 1992 het eerste deel van de A-44 in Granada.

In 1992 waren de grootste steden Sevilla, Granada, Córdoba en Huelva met elkaar verbonden via autovías. Hiermee had Andalucía al vrij vroeg een uitgebreid netwerk van autosnelwegen, wat een rivaal was van Catalunya, dat indertijd ook al veel autosnelwegen had. Een verschil was dat het in Catalunya grotendeels tolwegen betrof, terwijl het netwerk in Andalucía bijna helemaal tolvrij was. Begin jaren '90 waren er in andere autonome regio's van Spanje nog nauwelijks autovías aangelegd buiten de radiale snelwegen van Madrid, die bovendien nog grote ontbrekende delen hadden in die tijd.

In de 20 jaar daarna is het overgrote deel van het snelwegennet in Andalucía in gebruik genomen. In 2002 opende het laatste deel van de A-49 tussen Huelva en de grens met Portugal. In 2003 opende het laatste deel van de A-92 tussen Almería en Granada. In 2006 opende het laatste deel van de A-381 tussen Cádiz en Algeciras. In 2007 opende de parallelle A-48 tussen San Fernando en Vejer de la Frontera. In 2008 kwam de A-66 tussen Mérida en Sevilla gereed. In 2009 was de A-45 tussen Córdoba en Málaga voltooid. In 2011 opende de AP-46 parallel aan de A-45 ten noorden van Málaga. Tevens opende in 2011 de tweede rondweg van Málaga, de MA-40. In 2015 opende het laatste deel van de A-7 tussen Málaga en Almería.

Toekomst

Alhoewel Andalucía al een zeer uitgebreid netwerk van autovías heeft, zijn er plannen voor verdere uitbreiding.

De A-32 moet uiteindelijk voltooid worden vanaf Bailén tot Albacete, die het geïsoleerde noordoosten van Andalucía zal ontsluiten. De SE-40 moet de tweede ringweg van Sevilla gaan vormen. De A-44 wordt westelijk van Granada verlegd over een nieuw tracé dat ook als de GR-30 bekend staat.

Minder concrete plannen stammen vooral uit planvorming van voor de crisis van 2008, zoals de AP-41 vanaf Toledo naar Córdoba, de A-81 van Badajoz via Córdoba naar Granada en de A-83 vanaf Huelva naar Zafra. Deze plannen worden veelal als weinig kansrijk voor de korte termijn getypeerd.

De Junta de Andalucía heeft vooral plannen voor de Autovía del Olivar, een circa 300 kilometer lange diagonale verbinding vanaf Jerez de la Frontera tot Úbeda. Delen zijn al opengesteld, het omvat van west naar oost de A-382, A-384, A-318 en A-316. Andere plannen omvatten voornamelijk verlengingen van bestaande autovías autonómicas.

Wegnummering

Red de Carreteras del Estado

Tot het Red de Carreteras del Estado (RCE) behoren de wegen die in het beheer of eigendom van het Ministerio de Fomento zijn. Dit zijn alle A- en AP-wegen met één of twee cijfers, behalve de A-92, die in het beheer van de Junta de Andalucía is.

Daarnaast zijn er ook prefixes voor steden in gebruik die in het beheer van de nationale overheid zijn;

 • AL-xx: Almería
 • CA-xx: Cádiz
 • CO-xx: Córdoba
 • GR-xx: Granada
 • H-xx: Huelva
 • J-xx: Jaén
 • MA-xx: Málaga (niet te verwarren met Ma-xx, wat Mallorca betreft)
 • SE-xx: Sevilla

Dit zijn dus geen provinciaal beheerde wegen, maar behoren tot het RCE.

Red Autonómica

Het Red de Carreteras de Andalucía.

Het autonome wegennet wordt gevormd door het Red de Carreteras de Andalucía.[4] Dit zijn wegen met de prefix 'A-xxx'. De autonome regio Aragón gebruikt ook deze format, maar heeft driecijferige nummers in de 100 & 200-serie, terwijl Andalucía nummers in de 300 & 400-serie gebruikt, evenals viercijferige nummers. Hierdoor is er geen conflict met de nummering in Aragón en Andalucía. Andalucía is ook één van de weinige autonome regio's waarin wegen met de prefix van een provincie uitsluitend in het beheer zijn van die provincies, en niet behoren tot het autonome netwerk.

Het autonome netwerk wordt als volgt opgedeeld;

 • Red Autonómica. Opgedeeld in:
  • Red Básica: A-xx voor autovías (A-92 en aftakkingen) en A-xxx voor overige carreteras autonómicas. Belangrijke routes hebben een oranje wegnummerschild, minder belangrijke routes hebben een groen wegnummerschild. Dit kunnen ook autovías zijn.
  • Red Intercomarcal: dit zijn de overige A-xxx routes met een groen wegnummerschild.
  • Red Complementaria: dit zijn secundaire A-xxxx routes met een geel wegnummerschild.

Red Provincial

De AL-5107, in het beheer van de Diputación de Almería.

De provincies beheren in Andalucía een relatief groot netwerk van wegen, die op provinciaal niveau vaak nog enig belang hebben. In andere delen van Spanje betreffen de provinciale wegen vaak de resterende lokale wegen, doorgaans met zeer lage ontwerpeisen. In Andalucía betreft het een groter aantal doorgaande wegen, waardoor het wegbeheer in Andalucía meer decentraal is dan in de meeste andere regio's. De provinciale wegen zijn in het beheer van de Diputación Provincial.

De acht provincies van Andalucía zijn als volgt genummerd;

 • AL-xxxx: Almería
 • CA-xxxx: Cádiz
 • CO-xxxx: Córdoba
 • GR-xxxx: Granada
 • HU-xxxx: Huelva
 • JA-xxxx: Jaén
 • MA-xxxx: Málaga
 • SE-xxxx: Sevilla

Verkeersintensiteiten

De Andalusische wegen kennen een sterk gevarieerd verkeersaanbod, variërend van zeer rustige wegen op het platteland tot zeer drukke wegen rond de grote steden en de Costa del Sol. De drukste weg van Andalucía is de SE-30 bij Sevilla met 150.000 voertuigen per dag, gevolgd door de MA-20 in Málaga met 143.000 voertuigen per dag, zelfs na openstelling van de nieuwe A-7 westelijk van de stad, de A-44 in Granada met 126.000 voertuigen per dag, en daarna de A-49 aan de westkant van Sevilla met 120.000 voertuigen per dag.[5]

De snelwegen zijn buiten de grote agglomeraties snel rustiger. De verkeersintensiteiten op de A-4, A-7, A-44, A-45, A-49, A-66 en A-92 dalen op veel punten tot minder dan 20.000 voertuigen per dag. De drukste corridor is tussen Málaga en Granada, die overal meer dan 30.000 voertuigen per dag verwerkt. Delen van de A-7, A-32, A-49 en A-66 tellen minder dan 10.000 voertuigen per dag.

Congestie

Andalucía is een belangrijke toeristenbestemming. In de weekenden van augustus rijdt er veel verkeer vanuit andere delen van Spanje naar de Costa del Sol. Om de problematiek bij Málaga aan te pakken is de A-7 verlegd over een nieuw tracé verder buiten de stad, dat deels 2x4 rijstroken telt. Ook is de AP-46 aangelegd om de A-45 te ontlasten ten noorden van Málaga.

De regio Sevilla gaat in het weekend vaak naar het strand, de drukte doet zich vooral door naar de kuststreek rond Huelva, met name de A-49 en A-483 lopen dan vast. De zandstranden rond Matalascañas zijn populair en relatief dichtbij voor veel inwoners van de regio Sevilla. Daarnaast is er sporadisch een verhoogd verkeersaanbod naar de Algarve in Portugal.

Sevilla is de enige regio met grootschalige congestie in de spitsperiodes, met name op de SE-30, waar al het verkeer samenkomt. De SE-40 moet dit gaan oplossen. Over het algemeen geldt dat het in Andalucía redelijk goed mogelijk is om drukke trajecten te vermijden door alternatieve routes te kiezen, zo kan verkeer vanaf Madrid naar de Costa del Sol zowel via de A-44 als A-45 richting Málaga reizen. Grootschaliger kan verkeer naar de kust bij Huelva ook via de A-5 en A-66 via Mérida rijden, om zo de drukte op de A-4 te vermijden.

Referenties

 1. stand 01-01-2016
 2. www.juntadeandalucia.es
 3. consejería de fomento y vivienda | juntadeanadalucia.es
 4. Red de carreteras | juntadeandalucia.es
 5. Mapas de tráfico | fomento.es
Autonome regio's (comunidades) in Spanje

Andalucía · Aragón · Asturias · Cantabria · Castilla-La Mancha · Castilla y León · Catalunya · Extremadura · Galicia · Islas Baleares (Balearen) · Islas Canarias (Canarische Eilanden) · La Rioja · Madrid · Murcia · Navarra · País Vasco (Baskenland) · Valenciana