Andorra

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Andorra.png
Andorra
Andorra.png
Hoofdstad Andorra-la-Vella
Oppervlakte 468 km²
Inwonertal 85.000
Lengte wegennet 279 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AND

Andorra is een ministaat in het zuidwesten van Europa. Het land telt 85.000 inwoners en de hoofdstad is Andorra-la-Vella.

Inleiding

Andorra is een dwergstaatje in de Pyreneeën, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje. Het land meet maximaal 25 bij 30 kilometer. De hoofdstad Andorra-la-Vella ligt in het zuidwesten van het land. Andorra bestaat feitelijk uit één grote vallei met diverse zijdalen. Met 2.942 meter is de Coma Pedrosa het hoogste punt.

Wegennet

Andorra heeft door zijn kleine omvang en bergachtige karakter maar een klein wegennet. Er is één doorgaande weg vanaf een tunnel uit Frankrijk naar Spanje. Er zijn geen snelwegen, maar in Andorra-la-Vella zijn wel wegen met wisselstroken. De wegen zijn over het algemeen in goede toestand.

carreteras generales in Andorra

CG-1.svg CG-2.svg CG-3.svg CG-4.svg CG-5.svg CG-6.svg


Bewegwijzering

De CG-2 in Andorra.

De bewegwijzering is gelijk aan die in Spanje.

Wegnummering

Het wegennet van Andorra is opgedeeld in carretera general (CG), Carretera Secundaria (CS). De combinatie CG-1 en CG-2 is de hoofdroute van Frankrijk naar Spanje. Voor 1995 waren er geen CG-nummers maar N-nummers.

Referenties


Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden