Andrej Sacharovbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrej Sacharovbrug
NLN325.svg
Andrej Sacharovbrug.jpg
Overspant Nederrijn
Rijstroken 2x2
Totale lengte 760 meter
Hoofdoverspanning 133 meter
Hoogte brugdek 25 meter
Openstelling 03-11-1987
Verkeersintensiteit 75.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Andrej Sacharovbrug, ook wel de Pleijbrug of Pleybrug is een kokerliggerbrug in Nederland, gelegen bij de stad Arnhem. De brug overspant de rivier de Nederrijn en is de langste brug van de stad. Over de brug loopt de N325, één van de drukste N-wegen van Nederland.

Kenmerken

De Andrej Sacharovbrug is uitgevoerd als een kokerliggerbrug met een totale overspanning van 760 meter, de langste brug in Arnhem. De hoofdoverspanning is 133 meter lang.[1] De brug overspant tevens een flink deel van de uiterwaarden van de Nederrijn. Het is de oostelijkste brug over de grote rivieren in Nederland, iets oostelijker ligt de splitsing van het Pannerdensch Kanaal in de IJssel en de Nederrijn. De N325 telt 2x2 rijstroken en is een autoweg, met een tweetal ongelijkvloerse kruisingen op de zuidoever. De Andrej Sacharovbrug verbindt de oostelijke delen van Arnhem met de zuidelijke delen, maar heeft een belangrijke doorgaande functie binnen de regio. De brug is in het beheer van de provincie Gelderland.

Naamgeving en geschiedenis

De Andrej Sacharovbrug is de jongste brug van Arnhem en is op 3 november 1987 opengesteld voor het verkeer. De brug is vernoemd naar de Russische atoomgeleerde en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Omdat de Pleyroute over de brug loopt wordt de brug regelmatig de Pleybrug of Pleijbrug genoemd. Deze naam is afkomstig van nabij gelegen Hondsbroeksche Pleij, een voormalige uiterwaard en deels een polder bij de splitsing van het Pannerdens Kanaal in de Nederrijn en de IJssel bij Westervoort.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 75.700 voertuigen over de brug, die daarmee één van de drukst provinciale wegen in Nederland is.[2] De brug is intensief bereden, alhoewel de echte knelpunten de verkeerslichten aan de oostkant van Arnhem zijn.

Referenties

  1. database bruggenstichting
  2. Motorvoertuigen werkdagen 2015 | gelderland.nl
Bruggen over de rivieren Nederrijn & Lek

Andrej Sacharovbrug (Arnhem)Jan BlankenbrugJohn Frostbrug (Arnhem)Lekbrug HagesteinLekbrug VianenNelson Mandelabrug (Arnhem)Rijnbrug HeterenRijnbrug Rhenen